Magazine

Geknipt en geschoren: Arjan Brouwer

Partner bij PwC, 39 jaar, lid van de Werkgroep Toekomst accountantsberoep, docent aan de UvA en eigenzinnig accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Tom Nierop

Eh… kapper?

“Eh… inderdaad, ik ga niet echt vaak, zo'n drie of vier keer per jaar. Een echt vaste kapper heb ik niet, maar bij deze kom ik weleens.”

Lang haar, driedagenbaard. Niet het uiterlijk van de stereotype accountant, laat staan big four-accountant. Krijgt u vaak reacties?

“Ik krijg wel eens opmerkingen ja. Maar vroeger vaker dan tegenwoordig. Toen ik vijftien jaar geleden solliciteerde bij toen nog Coopers & Lybrand had ik langer haar, tot op de schouders. Voor klanten was ik door mijn afwijkende uiterlijk soms ook juist wel wat toegankelijker, geloof ik. Als collega's er iets van zeiden, dan antwoordde ik altijd dat het om de inhoud gaat, niet de vorm.”

Is het niet veelzeggend dat anderen er zo'n beetje hetzelfde uitzien?

“Ook in ons rapport wijzen we er op dat in het beroep veel dezelfde mensen werken, met dezelfde achtergrond, pak en stropdas. Het besef komt nu wel dat diversiteit belangrijk is en dat je meer aan je eigen waarden moet vasthouden. Ikzelf probeer ook een eigen koers te varen met wat ik belangrijk vind. Je moet je niet aanpassen alleen omdat iemand anders dat nodig vindt.”

U bent één van de zeer weinige big four-partners die zich publiekelijk in het debat mengen. Dat past bij die eigenzinnigheid?

“Ik vind dat je je mening mag laten horen. Kantoren bestaan uit veel mensen, en die hebben niet allemaal dezelfde mening. Dat moet je juist omarmen. Kantoren raken daar wel steeds meer aan gewend. Ze beseffen inmiddels dat het gezegde ‘stil zitten als je geschoren wordt’ niet meer van deze tijd is.”

Toch krijgt u nog niet veel navolging. Angst voor de carrière?

“Mensen hebben die angst misschien, maar volgens mij niet terecht. Veel mensen die echt ver komen, ook in ons beroep, zijn juist eigengereid en hebben zich laten horen. Maar het heeft ook niet alleen met angst te maken. Goed schrijven is bijvoorbeeld ook niet makkelijk, het is niet iedereen gegeven. Velen werken wel achter de schermen aan kwaliteitsverbetering en dergelijke en dat is net zo belangrijk voor het beroep.”

Waarover heeft u zich het afgelopen jaar, in de Werkgroep-periode, het meest verbaasd?

“Ik ben voorheen altijd sterk inhoudelijk bezig geweest, als IFRS-specialist, niet met belangen en hoe het beroep precies in elkaar zit. Ik heb in dit jaar erg veel geleerd over de krachtenvelden in en rond het beroep. Kleine kantoren, grote kantoren, politici, hoe iedereen met zijn eigen belang bezig is. Veel draait om politiek, niet altijd om inhoud.”

Ziet u zichzelf ooit als NBA-voorzitter?

“Ik vind het leuk om breder met het beroep bezig te zijn. Als ik meer ervaring heb en het beroep heeft er behoefte aan, zie ik mezelf misschien wel een keer in zo'n rol. Maar eerst wil ik andere ambities verwezenlijken.”

Welke ambities?

“Eerst binnen PwC en de NBA de maatregelen uit het rapport ‘Toekomst accountantsberoep’ implementeren en breed bijdragen aan de kwaliteit en relevantie van ons werk. Verder via onderwijs en wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie accountants en op basis van dat onderzoek ook publiceren. Uiteindelijk zou ik ook hoogleraar willen worden op mijn expertisegebied, externe verslaggeving.”

En als u geen accountant was geworden dan was het zeker iets creatiefs geweest?

“Nee hoor. Ooit dacht ik erover om piloot te worden. Op school was ik altijd sterk in natuurkunde, wiskunde, economie, echt de exacte vakken. Ik ben wel gek op muziek, maar bij mij zit iets kunstzinnigs er niet echt in.”

Kapsalon Meeuwisse

Kapsalon Meeuwisse in Hoorn noemt zich ‘lekker gezellig’ en biedt knippen, kleuren, wassen, hair extension, visagie, epileren ‘en nog veel meer’, inclusief ‘ passend advies’.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.