Magazine

Roerige tijden

Terugkijkend op 2015 mag je gerust spreken van een roerig jaar. Vluchtelingenstromen, aanslagen, terreurdreiging, een internationale klopjacht op elementen die proberen onze manier van leven te ontwrichten.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

In veel opzichten hebben we ons in de afgelopen jaren al aangepast aan de dreiging die het belangrijkste doel is van terreur. Wie in een vliegtuig stapt moet vooraf riem en schoenen uitdoen en mag nog geen nagelknippertje in zijn handbagage meenemen. Dat is treurig genoeg, maar we zijn er aan gewend geraakt. ‘Er is geen andere optie dan moedig doorgaan met het leven zoals wij dat leven’, schreef FD-columnist Pieter Couwenbergh direct na de aanslagen in Parijs.

Internationaal gezien is er veel om zorgen over te hebben. Binnen Europa lijkt de eenheid steeds moeilijker te bewaren. Landen die jarenlang werden gezien als voorbeeld van groei en ontwikkeling hebben het zwaar.

Maar ik ben een optimistisch mens en er is genoeg moois te melden. Ook zakelijk gezien. Er is sprake van economische ontwikkeling die we een aantal jaren niet hebben gezien. We staan weer vaker in de file; niet leuk maar een signaal dat de bedrijvigheid in de lift zit. Veranderingen gaan dankzij slimme ict-toepassingen in een steeds hoger tempo. De media schrijven dagelijks over zaken als disruptie en robotisering.

In zulke onzekere, snel veranderende tijden zijn vertrouwen en het bieden van zekerheid belangrijker dan ooit. Daarin kunnen wij als accountantsberoep een stevige rol vervullen. Tegelijk moeten we als beroep snel inspelen op wijzigende omstandigheden, op nieuwe markten, op nieuwe vragen. Oog hebben voor het publiek belang en tijdig inspelen op de vragen die het maatschappelijk verkeer aan ons stelt. Zekerheid bieden continuïteit, kwaliteit van interne controle, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Inspelen op nieuwe vragen rondom financiering, automatisering, flexibel personeelsbeleid. Zaken die nieuw perspectief bieden voor ons beroep, maar die tegelijk onwennig zijn en mogelijk schuren met bestaande regelgeving.

Het goede nieuws is dat het herstel van vertrouwen in ons vak de goede kant op gaat. We kregen dit najaar positieve berichten van toezichthouder AFM rondom de voortgang van ons verbeterplan In het publiek belang. We zijn er nog niet, we mogen niet achterover leunen. En met alleen het voldoen aan de reeks maatregelen die we onszelf oplegden, komen we er niet. Ons vak moet vooral terug naar de basis: onafh ankelijk, professioneel-kritisch, met veel oog voor het publiek belang, gedreven door kwaliteit.

Recent mocht ik als voorzitter diploma's uitreiken aan een nieuwe lichting beroepsgenoten. De jongste was pas 23 jaar, een nieuw record. Bruisend van ambitie, vastbesloten om de komende decennia een prachtig beroep uit te oefenen. Daarvan word ik blij. Ik zie bij heel veel collega's een enorme passie voor ons vak.

Ook in een roerige wereld hebben we als accountantsberoep volop perspectief voor een gezonde toekomst. Ik wens u graag een prachtig 2016 toe.

Pieter Jongstra is voorzitter van de NBA.

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.