Magazine

Geknipt en geschoren: John Weerdenburg

Oprichter van Auxilium Adviesgroep en mkb-accountant in hart en nieren. Plus oud-voorzitter van de Vereniging van Professionele Ballonvaarders Nederland.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Is dit geen tijd om de baard juist te laten staan, de grote mode?

“Ik ben geen baviaan. Thuis opperde ik ooit een snorretje, maar dat werd afgewezen. Waarom er zo weinig accountants met baarden zijn? Geen idee, ken je dat liedje? Misschien zijn het geen echte mannen. Op bijeenkomsten zie je alleen maar zwarte en blauwe pakken.”

U niet.

“Nee. Een jasje heb ik bijna nooit aan en de stropdas heb ik afgezworen toen ik met Auxilium begon. De prins Claus van de accountancy? Haha, nou het is geen statement hoor, meer de attitude van niet lullen maar poetsen en blijf authentiek. En er zijn altijd wel mensen die bij je passen.”

Lonkt het actieve openbaar beroep nog?

“Nee. In de vorige eeuw was ik accountant, bij De Jong & Laan. In deze eeuw adviseer ik accountants, eerst bij Extendum en sinds 2006 met Auxilium, we doen ook veel cursussen. Het vak is prachtig maar ik wilde alle ballen tegelijk in de lucht houden, kon niet kiezen en kreeg in 1998 een burnout. Ik heb toen ongetraind de Vierdaagse gelopen, dan kom je jezelf wel tegen. Toen heb ik gedacht: als er één moment is om het roer om te gooien is het nu.”

Staan er cursussen op stapel die vragen om een bezoekje door de NBA-PE-politie?

“Haha, ze mogen bij alles komen kijken. Die stampei over Getwalk, met pitches van softwareleveranciers, was wel goed maar nu mag je die bij je niet-gecertificeerde punten onderbrengen. Dus uiteindelijk was het toch een storm in een glas water. Er is een belachelijke wildgroei van gecertificeerde opleiders, inclusief softwarebedrijven. Maar een knoppencursus is geen permanente educatie. Erg jammer, want PE is een goed marketingmiddel waarmee je kunt tonen dat je bij bent op de relevante terreinen. Van mij had een cursus flex-BV, echtscheiding of externe verslaggeving verplicht mogen worden voor de mkb-accountant. Met de nieuwe PE-ideeën van de NBA ben ik het eens. Een accountant moet een cursus doen die aansluit bij zijn core-business.”

Iets anders: zijn mkb-accountants niet te zeurderig? Wel de titel en alle bevoegdheden willen, maar niet de verplichtingen? En veel klagen over de NBA natuurlijk.

“Enerzijds moeten mkb-accountants beseffen dat de NBA een publiekrechtelijke organisatie is. Je kunt dus niet steeds zeggen: wat krijg ik terug voor mijn contributie? Aan de andere kant staat het bestuur wel heel ver van de leden af. De voorzitter zei bij zijn aantreden ‘ik ben er voor alle leden’, maar zijn columns gaan zelden of nooit over het mkb. Zelf ben ik voorzitter geweest van een ballonvaardersvereniging. Mijn uitgangspunt was altijd ‘als er iets is, moet je er zijn’. Er is nu megacommotie rond standaard 4410 en de micro-entiteiten.”

Als uzelf voorzitter was. Wat zou u dan als eerste doen?

“Het maatschappelijk verkeer de waarde van de mkb-accountant meer profileren. Vooral richting banken en Belastingdienst.”

Is dat nodig? Ondernemers vragen na hun start toch als eerste of iemand een goede accountant weet?

“Nee, ze vragen naar een goede boekhouder.”

Hebben kleine mkb-accountants meer te bieden dan administratiekantoren?

“Ja! Accountants hebben een goede opleiding en permanente educatie, er zijn regelmatige toetsingen, een klant kan naar de tuchtrechter en als het echt mis mocht gaan weet je zeker dat hij een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Iedereen kan ‘administratiekantoor’ op zijn deur zetten, niet ‘accountant’.”

Vaart u nog wel eens ballon?

“Nee, niet meer. Ik raakte bij de oprichting van die brancheorganisatie betrokken via een klant. En toen vroegen ze me als penningmeester en voorzitter. Ik ben begonnen met de opleiding tot ballonvaarder, maar zakte op navigatietheorie. Daarna had ik geen tijd meer.”

Wat is uw belangrijkste boodschap voor mkb-accountants?

“Laat je niet te makkelijk uit het veld staan door de regeltjes. Als je kwaliteit levert, moet je zorgen dat die kwaliteit er blijft. Zo is het nu eenmaal.”

Kapsalon Paul

Kapsalon Paul in Hoogland knipt dames en heren en ‘je kunt er zonder afspraak binnenlopen’.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.