Magazine

Rood & Rood

Twee accountants in het ledenbestand van de NBA hebben de achternaam Rood. Beiden - waarschijnlijk verre familie met Westfriese roots - werken in het mkb.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Gunnar Rood (47) is eigenaar van Rood Accountants BV in Zwaag, een eenmansbedrijf met zo'n vijftig klanten in het mkb. Zijn praktijk is volledig gericht op samenstelopdrachten en op advisering. Omdat het laatste volgens hem de toekomst heeft, streeft hij ernaar dat zijn grotere mkb-klanten zelf hun boekhouding doen.

Ab Rood (53) is mede-eigenaar van Ruitenburg adviseurs & accountants. Hij is er in 1987 begonnen. Toen waren ze met acht man, tegenwoordig heeft dit kantoor zo'n tweehonderd medewerkers en vestigingen in Delft, Maasdijk, Maassluis en Leidschendam.

Beiden vermoeden dat ze verre familie van elkaar zijn. Want nadat het eerste contact voor Accountant is gelegd, kijken ze allebei in het familiestamboomboek dat ze enkele jaren geleden tijdens een familiestamboomdag in Zwaagdijk kregen. De bakermat van de familie Rood ligt in West-Friesland, waar Gunnar nog steeds woont en waar de vader van Ab vandaan komt. Die vertrok ooit naar het Westland, van waar zich de Zuid-Hollandse tak van de familie ontwikkelde.

Wanneer wilde u accountant worden?

Gunnar: “Na de middelbare school ging ik naar de heao omdat ik goed was in handelsrekenen. In 1989 ben ik begonnen bij een van de voorgangers van Deloitte. Na zes jaar werd ik interim controller in het bedrijfsleven. In 2000 heb ik mijn studie accountancy aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen en in 2010 volgde de inschrijving als RA.” Ab: “In 1984, toen ik 22 was. Ik had een jaar op de heao gezeten, maar dat trok me niet. Ik kwam erachter dat ik contact met mensen heel erg leuk vond. Dan kun je dus vertegenwoordiger worden of accountant. Maar een vertegenwoordiger is vaak een ongenode gast die mensen iets probeert te verkopen waarin ze geen zin hebben. Dan leek me accountant beter, want dat werk doe je in opdracht van iemand.”

Waarom bent u zelfstandig geworden?

Gunnar: “Ik had als interim controller al aan de vrijheid als zzp'er geroken. Nadat ik de ziekte van Pfeiffer had gekregen, had ik behoefte aan rust in mijn werk, in ieder geval niet aan stress. Daarom leek het me prettig om eigen baas te worden.”

Hebt u ooit overwogen om te stoppen?

Gunnar: “Nee, alhoewel ik soms het bestaan als zzp'er wel erg alleen vind. Ik mis dan de feedback van een collega op gelijkwaardig niveau. Ik werk op inhuurbasis ook voor een kantoor in Haarlem. Dat is leuk vanwege de sociale contacten met collega's. Dus als iemand interesse heeft in samenwerking? Laat het me weten.”

Ab: “Ik ben ambassadeur van de NBA, was dat vroeger ook al voor de NOvAA. Dan bezoek je de opleidingen en probeer je de studenten enthousiast te maken voor een carrière bij een mkb-kantoor. Dat vind ik leuk om te doen. Daarom heb ik in 2005 overwogen om naar het onderwijs over te stappen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan.”

Hebt u ooit een klant de deur gewezen?

Gunnar: “Ja, enkele jaren geleden heb ik afscheid van een klant genomen in verband met een integriteitskwestie.” Ab: “Nee, gelukkig niet. Maar wij passen een strenge selectie aan de poort toe als we met een nieuwe klant in zee willen. Uiteraard is dat geen waterdichte garantie, maar het heeft ons tot nu behoed voor het moeten verbreken van de relatie.”

Wat was het moeilijkste moment in uw carrière?

Gunnar: “Toen een klant tijdens een faillissement van een dochteronderneming een extra adviseur inschakelde die veel kritiek had op mijn werkwijze. Ik vond zijn kritiek niet terecht en had het er moeilijk mee. Uiteindelijk bleek die adviseur niet te goeder trouw en werd de relatie met deze klant sterker dan ooit. Dat voelde wel als genoegdoening.”

Ab: “In 1998 kende ons kantoor vier partners en 26 medewerkers. Helaas raakte een partner overspannen en stapte een andere op. De werkdruk voor de twee overgebleven partners werd hierdoor wel heel erg hoog. Toen hebben we een ongewoon besluit genomen door een grote klant te verzoeken naar een ander kantoor over te stappen. Nadien hebben we nog wel eens gedacht: was dit wel verstandig? Maar nu kunnen we zeggen dat het een heel wijs besluit was. Je moet je eigen beperkingen kennen.”

Wat doet u naast uw werk?

Gunnar: “Ik doe aan schaatsen, als rijder en als trainer. In 2012 heb ik de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk gereden. Het zit in mijn bloed. Mijn vader heeft drie keer de echte Elfstedentocht gereden. En in de zomer fiets ik veel in de bergen.”

Ab: “Ik loop hard, drie keer per week. Daarnaast tennis ik. Ook heb ik een motor, een Yamaha 1900cc. De kenners weten over wat soort motor ik het heb: een hele zware, te vergelijken met een Harley-Davidson.”

Hebt u een boodschap aan de NBA?

In hun antwoord op deze vraag blijken Gunnar en Ab Rood eensgezind te zijn: “De NBA moet beter luisteren naar wat de mkb-accountant bezighoudt. Neem de discussie over de micro-entiteiten. De wetgever heeft aangekondigd de regels te vereenvoudigen. Maar wat doet onze beroepsorganisatie? Die wil de lat toch weer hoger leggen. De NBA moet zich afvragen of men hiermee het belang van de mkb-accountant dient.”

Hebt u ook een boodschap aan uw collega's?

Gunnar: “Wees integer. Een rechte rug loont uiteindelijk het meeste.”

Ab: “Bedenk dat niet de slimste zal overwinnen, maar degene die zich het beste aanpast als de omstandigheden veranderen. Dat wist Darwin al. Het geldt ook voor accountantskantoren.”

Dan nog een heel andere vraag: stemt u rood of rechts?

Gunnar: “Ik zit in het midden, wat betreft politieke overtuiging. De laatste keer heb ik op Alexander Pechtold gestemd, omdat hij de afgelopen jaren consequent tegen Geert Wilders is ingegaan.”

Ab: “Ik stem zeker niet rood. Dat is het enige wat ik erover wil zeggen.”

Adrie Boxmeer is journalist.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.