Magazine

'Een klant die een glimlach op je gezicht tovert'

Klein: als dat ergens voor geldt is het Madurodam. BDO-partner Jos Herst was de afgelopen zeven jaar accountant van het miniatuurstadje. "In het kader van de verplichte roulatie heeft nu een collega het overgenomen. Ik ga deze klant zeker missen."

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Kent u de Wet van Madurodam? Die is de schrijver van dit artikel als radioverslaggever jaren geleden uitgelegd door de toenmalige directeur van het attractiepark. Die wet luidt: iedere Nederlander bezoekt tijdens zijn leven ten minste drie keer Madurodam: als kind, als ouder en als grootouder. Hoe ziet dat er uit voor accountant Jos Herst? "Als kind ben ik er zeker geweest en als ouder ook. Ik ben 52, dus een bezoek als grootouder is nog niet aan de orde. Daarnaast ben ik er de afgelopen jaren als accountant zo'n twee tot drie keer per jaar geweest. Uiteraard was dan de verleiding groot om ook nog even door het park te gaan. Dat heeft mijn ogen doen openen voor de organisatie die er achter zit. Zo weet ik nu dat maquettes in de eigen werkplaats worden gemaakt. En het is natuurlijk ontzettend leuk om te zien dat door het hele park treintjes rijden. Maar ik had me nooit gerealiseerd dat er heel wat bij komt kijken om dit technisch mogelijk te maken. Er is een enorme hoeveel elektronica in het park verwerkt." Wat vindt Herst het mooiste onderdeel? "Het deel dat over voetbal gaat, met name over het EK van 1988, toen Nederland Europees kampioen werd. Als ik die beelden terugzie, krijg ik daar weer kippenvel van."

Verzetsheld

Herst kreeg zeven jaar geleden Madurodam als cliënt, omdat hij binnen het BDO-kantoor in Den Haag goede doelen in zijn portefeuille had. Want wat niet iedereen weet: Madurodam is opgericht ter nagedachtenis aan de Antilliaanse-Joodse verzetsheld George Maduro. In 1916 op Curaçao geboren, studeerde hij rechten in Leiden tijdens de Duitse inval in 1940. In 1942 sloot Maduro zich aan bij het verzet. In 1943 werd hij aan de grens tussen België en Frankrijk opgepakt en gevangen gezet in Saarbrücken, Duitsland. Een halfjaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Maduro overgebracht naar concentratiekamp Dachau, waar hij kort voor de bevrijding, op 8 februari 1945, overleed aan vlektyfus. Maduro is de enige Antilliaan aan wie de Militaire Willemsorde is uitgereikt. Na de oorlog schonken zijn ouders het startkapitaal voor Madurodam. Het park is hierdoor naar eigen zeggen "misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld". Bij de oprichting in 1952 werd bepaald dat de opbrengsten naar het goede doel zouden gaan. Jaarlijks schenkt Madurodam circa zeshonderdvijftigduizend euro aan instellingen die zich inzetten voor het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen in de basisschoolleeftijd.

Investeren

Herst: "Wat Madurodam als klant uniek maakt is de combinatie van commerciële doelen behalen en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij via het goededoelenbeleid. Wat betreft het commerciële aspect moet het park voortdurend de strijd om de bezoeker aangaan met andere attractieparken. Vroeger kon Madurodam volstaan met maquettes, treintjes en bootjes. Dat vindt de hedendaagse bezoeker, in een tijd dat alles interactief is, niet meer voldoende. Ook wil Madurodam dat bezoekers vaker dan drie keer in hun leven het park bezoeken. Dat vraagt dus voortdurend om vernieuwing en investeringen."

Ook de miniatuurstad wil daarom uitbreiden. Madurodam betrekt daarbij de belangenverenigingen uit de buurt, om ook hun stem in de plannen zoveel mogelijk mee te nemen. Het is een proces waar voor- en tegenstanders met elkaar in discussie zijn. Herst gaat niet in detail op de plannen in. Maar hij zegt wel: "Op basis van de reacties is het oorspronkelijke uitbreidingsplan flink aangepast. Madurodam hecht aan een goede relatie met omwonenden en aan een goede reputatie."

Keurig op orde

Als accountant kijkt Herst naar Madurodam net als hij naar elke andere klant kijkt. "Hoe zien de resultaten eruit? Voldoet het jaarverslag aan de regels van de verslaggeving? Worden alle interne regels ten aanzien van integer bestuur nageleefd?

Herst: "Uiteraard kijken wij net als bij andere klanten kritisch naar de verrichtingen in een boekjaar. Ook hebben we altijd wel enkele opmerkingen. Maar die zijn niet schokkend te noemen. Madurodam is een klant bij wie alle procedures keurig op orde zijn. Dat is uiteraard prettig voor een accountant."

Spelopdracht

Hoe reageren collega's als je zegt dat je de accountant van Madurodam bent? Herst: "Dat tovert steevast een glimlach op iemands gezicht."

Maar ook nieuwe medewerkers van BDO varen wel bij deze bijzondere klant. "Want behalve het park kent Madurodam nog enkele andere activiteiten, zoals de evenemententak van het bedrijf. Daarvoor kan Madurodam speciale ruimtes inzetten, in combinatie met catering. Nieuwe medewerkers die bij BDO in dienst traden zijn in het verleden daar ontvangen. Ter introductie binnen onze organisatie kregen ze dan een spelopdracht die ze in het park moesten uitvoeren."

Kleinste post

Madurodam staat letterlijk model voor het begrip 'klein'. Wat is de kleinste post op de balans? Herst: "Dat is een bijzondere pensioenverplichting van achtduizend euro." En de grootste post? "Dat is het hele park met al z'n investeringen. Dat is bijna tien miljoen waard."

Nog maar een getal. Hoeveel mensen werken er bij Madurodam?

"Dat fluctueert gedurende het seizoen. Het park is het hele jaar open, maar in de zomer ontvangt het uiteraard aanzienlijk meer bezoekers dan in andere seizoenen. Dat heeft gevolgen voor de flexibele schil. Maar gemiddeld is het goed voor honderd fte's.

Tot slot de ultieme cijfervraag. Op welke schaal zijn alle maquettes gebouwd? Herst schiet in de lach. "Oh jee, daar vraag je me wat. Geen idee. Ik denk dat ik als accountant toch van de andere getallen ben."

Adrie Boxmeer is journalist.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.