Magazine

Stil

In de periode rond Kerstmis wordt het altijd een beetje stil in Nederland. Niet alleen omdat alle scholen en bedrijven op slot gaan; we zien in de kerstperiode ook een moment om even tot rust te komen. Samen met familie en vrienden nemen we de tijd voor elkaar en worden we wat stiller.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

We hebben als samenleving roerige tijden ervaren met stakingen van boeren, bouwers, onderwijzers of de zorg, ingegeven door milieubeleid of onvrede rondom werkdruk en beloning.

Voor de NBA en voor het hele beroep is een korte fase van stilte ook wel goed, de afgelopen maanden waren onrustig. We haalden vaker de krantenkolommen dan ons lief is. Daarnaast verscheen een kritisch rapport van de AFM. De CTA publiceerde haar voorlopige bevindingen en komt in februari met haar eindrapport. Ook de MCA komt nog met een rapport. In de periode daarna is de politiek aan de beurt. Minister Hoekstra, maar ook Kamerleden uit alle partijen, zullen zich uitspreken over onze sector. Ik spreek de hoop uit dat zij oog hebben voor de relevantie en aantrekkelijkheid van ons beroep. Als NBA zijn we verder druk geweest met pilots rondom de beoogde faculties en communities, de invoering van de nieuwe PE-regeling en vele andere zaken.

En dan begint ook nog eens het busy season voor veel accountants. Opstellers, samenstellers en auditors storten zich op de afronding van het voorbije (boek)jaar. Er gaat weer een ongelooflijke berg werk worden verzet door duizenden collega’s, zowel bij bedrijven of instellingen als kantoren of zzp-ers. De ervaring leert dat ‘stil’ dan niet het eerste woord is waaraan je denkt , het vergt immers intensief teamwerk, focus, elkaar coachen en aanspreken. Mooi om te lezen vind ik de aandacht voor ‘de stille kracht’ in ons beroep: de afdeling vaktechniek. Die speelt vaak een cruciale maar minder zichtbare rol in controles. In dit nummer van Accountant is er terecht ook aandacht voor andere aspecten van stil zijn. Accountants moeten zich uit kunnen, durven en willen spreken over wat ze waarnemen. Consulteren met durf en lef moet onderdeel zijn van het dna van elke professional. Een voorbeeld van hoe wij niet stil blijven is het Dashboard Accountancy, waarop we transparant informeren over de stand van onze verbetertrajecten en belangrijke onderwerpen als bijvoorbeeld fraude en geconstateerde controleverschillen.

Stil worden is een hele kunst in onze maatschappij. Om ons heen zijn de hele dag prikkels, nieuws komt 24 uur per dag van alle kanten, de mobiele telefoon houdt nooit op, er zijn altijd e-mails, nieuwsbrieven of appjes waarmee je wat moet. Ik las het artikel over mindfulness, een bijzondere manier om stil te worden. Begrijpelijk dat zoveel accountants daarbij baat vinden.

We gaan er samen een prachtig 2020 van maken, voor iedereen persoonlijk en samen als beroepsgroep. Ik licht alvast één tipje van de sluier op: in 2020 bestaat het georganiseerde beroep 125 jaar: in 1895 werd het NIvA opgericht. Laten we zorgen dat we ook echt iets te vieren hebben, met een beroep waarop we trots kunnen zijn!

Ik wens u en al uw dierbaren een mooie Kerst en prettige feestdagen.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.