Magazine

FYI

Accountants en cfo's somber over economische vooruitzichten - 'Zonder calculator geen casus' - Expats - Tien bedrijfssectoren die profiteren van corona.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Accountants en cfo's somber over economische vooruitzichten

Accountants en cfo’s zijn door de coronacrisis somber over de economische vooruitzichten. Ze vrezen dat de wereldhandel met zo’n twintig procent terugloopt.

Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van het Institute of Management Accountants en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), begin april gehouden onder bijna duizend accountants en cfo’s.

In Europa is in het eerste kwartaal van dit jaar het vertrouwen 32 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019. De ondervraagden verwachten dat er dit jaar een wereldwijde bbp-daling van zo’n vijf procent komt en een productiedaling van tien procent. Tijdens de recessie van 2008-2009 was dat op het dieptepunt respectievelijk 2,5 en zes procent.

Deglobalisering
“Het is de sterkste daling in het vertrouwen die wij tot dusver in ons onderzoek hebben gezien en deze cijfers geven nog niet eens de volledige schaal van de wereldwijde economische krimp aan die nu aan de gang is”, stelt Alain Mulder, senior director of Europe Operations bij het IMA.

Nu de kwetsbaarheid van verschillende supply chains is blootgelegd verwachten financiële professionals dat het langetermijneffect van de crisis zal inhouden dat internationale economische banden afnemen en meer regionaal worden. Grote vraag is of de wereldhandel samen met de wereldeconomie zal herstellen, of dat er inderdaad ‘deglobalisering’ zal plaatsvinden.

Staatsschulden
De aanpak van landen zoals Nederland, Denemarken en het VK, waarbij de staat een groot deel van het loon van werknemers bij getroffen bedrijven betaalt, zorgt volgens de ondervraagden voor de juiste omstandigheden om na de coronacrisis terug te keren naar ‘normale’ economische activiteit. Door de nasleep van deze economische schok zullen veel landen in de eurozone echter grote tekorten en schulden hebben in de publieke sector. Dus voorzien ook de accountants en cfo’s een grotere kans op een nieuwe staatsschuldencrisis.

Het Global economic conditions survey report Q1, 2020 is te vinden via Accountant.nl.

'Zonder calculator geen casus'

“Laat je vader nooit naar een carrièredag komen. Behalve als hij accountant is en zijn calculator meeneemt.” Met die uitspraak eindigt ‘Carrièredag’, een aflevering uit de VPRO-jeugdserie ‘De regels van Floor’.

Hoofdpersoon Floor maakt zich in de genoemde aflevering grote zorgen over de aanstaande presentatie van haar vader op de carrièredag op school. Waarom? Haar vader Jan is accountant en “niemand wil later accountant worden”, aldus Floor. Met kromme tenen kijkt zij naar haar vader die met calculator in de hand thuis zijn presentatie oefent. Maar “een accountant is de held van de 21ste eeuw!”, aldus vader Jan, die duidelijk goed naar Peter Bakker heeft geluisterd.

De carrièredag loopt uiteindelijk geheel anders af dan verwacht, als Jan de klas voorhoudt dat hij eigenlijk bij de politie werkt en undercover is als accountant. “Een zwaar ondergewaardeerd beroep, als je het mij vraagt”, aldus Jan. Aan het einde van de aflevering is hij zelfs de ster van de dag, als hij zijn calculator inzet om een boef te vangen.

Het is overigens niet de eerste keer dat een vader die gek is op cijfers opduikt als hoofdrolspeler in een filmpje over een carrièredag op school. Onze zuiderburen maakten al eerder het hilarische filmpje ‘Wat als boekhouder een droomjob was’, waarbij de schoolklas de uitleg van de gastdocent over de fiscale behandeling van een bestelbus met gejuich begroet en ook de juf zichtbaar onder de indruk is van zijn rekenkunsten.

Beide filmpjes zijn te vinden via Accountant.nl.

Expats

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Deze keer Erik Rijnbout, president van Taurus Investments Holdings in Boston.

'The American Dream is niet voor iedereen weggelegd'

“Het internationale bedrijfsleven heeft mij altijd getrokken, maar de ambitie om over de grenzen te kijken groeide geleidelijk. Het werk op een accountantskantoor beviel mij de eerste jaren prima. Je komt bij veel bedrijven over de vloer. Bij Shell kreeg ik de mogelijkheid om voor het Shell pensioenfonds in New York aan de slag te gaan. Ik wilde altijd al naar Amerika. Nederlanders zijn ondernemend maar als je succesvol bent zit je snel tegen het plafond. Dat is geen waardeoordeel. Puur door de schaal waarop je opereert is er op zakelijk gebied in de VS meer mogelijk. Alles is er groter. Het landschap maar ook de ambities. Waar ik het meest aan moest wennen is de hiërarchische cultuur. Nederland is egalitair. We vinden het normaal om te zeggen wat we ergens van vinden. In Amerika is dat niet gebruikelijk. Het heeft met het ontslagrecht te maken. Je kan in de VS van de ene op de andere dag de laan worden uitgestuurd. Dat maakt dat mensen behoedzaam opereren.”

Scherpe tegenstellingen
“Sinds 12 maart werk ik vanuit huis, maar ik heb het drukker dan ooit. In tijden van disruptie moet je continu communiceren. We kunnen een aantal activiteiten op dit moment niet uitvoeren. Voordat je een gebouw koopt wil je het bezichtigen en met huurders praten. Dat voortraject ligt nu stil. De afgelopen weken keken we vooral naar de risico’s voor onze portefeuille. Hoe gaat het met de huurontvangst? Wat doen we met verzoeken om huurverlaging? Het is te vroeg om vast te stellen wat de gevolgen zijn. April zijn we goed doorgekomen maar wat gebeurt er in mei? En in juni? Het verschil tussen werk en privé is in ieder geval kleiner geworden. In Nederland is het heel normaal dat je in het weekend niet werkt. In de VS zijn medewerkers ook buiten werktijd heel alert. Het betekent dat mensen ook in het weekend binnen vijf minuten hun mail beantwoorden.”

“Ik ben inmiddels twintig jaar weg uit Nederland. Ik kom er nog jaarlijks om familie en oude studievrienden op te zoeken, maar of ik nog zou kunnen aarden in een Nederlandse organisatie weet ik niet. Zou ik hetzelfde werk in Nederland kunnen doen? In principe wel, zolang het een internationaal bedrijf is met eenzelfde wereldwijde spreiding. Maar ik ambieer het niet. Het leven in de VS is goed. Tegelijkertijd ben ik mij heel erg bewust van de scherpe tegenstellingen. Wie in de VS een academische studie heeft afgerond begint zijn carrière in veel gevallen met een studieschuld van honderd- tot tweehonderdduizend dollar. Zelfs de gemiddelde leraar heeft al een studieschuld die kan oplopen tot tachtigduizend dollar. Mijn studie kostte duizend dollar per jaar. Daardoor heb ik hier een heel goede start gehad. Beter dan de gemiddelde Amerikaan. The American Dream is niet voor iedereen weggelegd.”

Tien bedrijfssectoren die profiteren van corona

De coronacrisis pakt desastreus uit voor bepaalde bedrijfssectoren, zoals de entertainmentindustrie, de horeca en de transportsector. Maar er zijn ook bedrijfssectoren die harder draaien dan ooit. Een bundeling van online lijstjes met sectoren die profiteren van de crisis.

Het zal u niet verbazen dat thuiswerksoftware de eerste op dit lijstje is. Waar de meesten van ons een maand of twee geleden nog nooit van Zoom hadden gehoord, kent inmiddels nagenoeg iedereen het. Maar ook Microsoft Teams maakte medio maart al bekend binnen een week van 32 naar 44 miljoen gebruikers te zijn gegaan. Eenzelfde toename zag het bedrijf daarvoor in een periode van zes maanden. Bij het verschijnen van dit blad zullen de nieuwste cijfers inmiddels bekend zijn en sommige analisten verwachten minstens een verdubbeling van het aantal gebruikers in een maand tijd, wellicht zelfs meer.

Tweede op de lijst is e-learning. De webinars, online cursussen en remote learning mogelijkheden schieten als paddenstoelen uit de grond. Scholen en bedrijven maken er gretig gebruik van, maar ook beroepsorganisaties waarvan de leden educatieve verplichtingen hebben, zoals de NBA, kunnen bijna niet zonder deze technologie.

Op de derde plaats thuisvermaak: denk aan streaming-diensten zoals Netflix en Disney+, maar ook aan social media en de gaming-industrie.

Op plaats vier staat virtual reality; VR zag al een lichte groei in het afgelopen jaar, maar doordat iedereen aan huis gekluisterd is wordt de technologie een stuk aantrekkelijker. Daar komt bij dat het populaire gamingplatform Steam onlangs het langverwachte vervolg op de kaskraker Half-Life uitbracht, een VR-game getiteld Alyx die grensverleggend zou zijn in de VR-wereld en louter positieve reviews krijgt.

De farmaceutische industrie kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje, vanwege de zoektocht naar een vaccin en een behandelmethode, en staat op plaats vijf.

Op de zesde plaats technologie die het mogelijk maakt om contactloos te leven en dan niet alleen contactloos betalen, maar ook contactloos shoppen, automatische kranen en zeepdispensers, spraakherkenning, robots et cetera.

Op plek zeven de lokale logistieke sector: denk aan boodschappen thuisbezorgen, postbezorging enzovoorts.

Op plaats acht: supermarkten. Bijna allemaal rapporteerden die in maart enorme verkoopcijfers vanwege hamstergedrag.

Op plaats negen: de grote online aanbieders zoals Coolblue, Mediamarkt, Amazon en Marktplaats.

En op plaats tien: de seksspeeltjesindustrie rapporteerde eind maart een enorme toename in verkoopcijfers. Zoals mensen met een positieve blik immers zeggen: quarantaine is een tijd om tot jezelf te komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.