Magazine

Trots

Hoewel de eerste strenge maatregelen vanwege Covid-19 weer een beetje worden versoepeld door het kabinet, lijkt het er op dat het virus ons nog wel een tijdje zal bezighouden. Zowel persoonlijk als professioneel.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Ik denk aan al diegenen die ziek zijn geweest, of iemand in hun directe omgeving hebben die werd getroffen door het virus. Of diegenen die de afgelopen tijd als mantelzorger veel tijd en aandacht hebben besteed aan een naaste die ziek werd.

Ook professioneel hebben we als accountants een bijzondere tijd achter de rug en ook nog wel voor de boeg. Er werd en wordt op onze beroepsgroep een stevig beroep gedaan. Ondernemers die moeite hebben het hoofd boven water te houden vertrouwen op de adviezen en verklaringen van hun accountant. Voor tal van bedrijven, groot en klein, moeten documenten worden opgesteld ten behoeve van subsidies in het kader van de noodmaatregelen. Maatregelen waar we ook zelf eerst de vinger goed achter moesten krijgen. Want soms is het duidelijk wat de politiek wil, maar zijn de opgestelde noodwetten weerbarstiger. Ook accountants in business stonden in de frontlinie bij hun werkgevers. Hoe gaan we deze crisis aanpakken? Wat kan er, wat mag er, hoe moet dat en hoe raakt dit onze mensen en ons businessmodel? Alle ogen waren op de accountant gericht.

Ik ben er trots op te zien dat onze beroepsgroep fier overeind blijft en in staat is de gevraagde ondersteuning aan bedrijven en organisaties te bieden. Het ‘tandje erbij zetten’ werd door accountants gedaan. Daarbij konden zij rekenen op ondersteuning van de NBA, die via NBA HELPT vaktechnische hulp bood met een helpdesk, FAQ’s leden-helpen-leden en drukbezochte webinars. En ook de eerste digitale ledenvergadering op 15 juni is door jullie goed bezocht.

Aan deze moeilijke periode komt ook weer een einde. Ik hoop dat straks de conclusie is dat accountants alles hebben gedaan wat ze konden om bij te dragen aan het economisch herstel; met elkaar dilemma’s bespraken, elkaar respectvol bejegenden en waar nodig hun rechte rug hebben behouden. Bescheiden, want het zijn natuurlijk de ondernemers die het moeten doen en de overheid die het moet faciliteren. Maar het zijn de accountants die daarin een onmisbare schakel vormen. Al aan het begin van de crisis riep ik iedere accountant op om zijn of haar rol te pakken. Dat gebeurt en nogmaals: dat maakt me erg trots.

In dit nummer van Accountant staat een interessant interview met Hanzo van Beuzekom van de AFM. Hij gaat over het toezicht op onze sector. Het Dashboard Accountancy staat centraal in een ander artikel en de titel spreekt mij persoonlijk zeer aan: ‘Zeggen wat je doet’. Terugkijken doen we in een artikel in de reeks 125 jaar georganiseerd accountantsberoep. In 1965 werd het zeventigjarig jubileum gevierd met een diner in het Amstel Hotel. Dat waren andere tijden, of toch ook niet...

Ik wens iedereen, of die naar het buitenland gaat of niet, een mooie zomer en hoop een ieder na de vakantieperiode weer in goede gezondheid te begroeten.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.