Magazine

Onze taak

“Ter inleiding van dit eerste nommer van “de Accountant”, het Orgaan van het Nederlandsch Instituut van Accountants gelooven wij niet beter te kunnen doen, dan een en ander omtrent doel en strekking van het Instituut mede te deelen. Kent men het Instituut, dan weet men van zelf, wat de taak van zijn orgaan zal wezen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Met die woorden opent C.J. Teunisse, de eerste voorzitter van het NivA in 1895, het allereerste nummer van De Accountant, onder de titel “Onze Taak”. Aan mij de taak om de nummer 4 van (opgeteld) jaargang 126 van (voorheen De) Accountant te openen. In De Accountant nummer 1 uit 1895 (abonnement één gulden per jaar) gaat de heer Teunisse verder in op de vraag waarom er een Engels woord voor ons beroep is gekozen en waarom het zo belangrijk is dat er regulering rondom het beroep komt: “Accountancy was tot dusver een wild beroep. Ieder kon het uitoefenen, althans er den naam van hebben. Men betitelde zich accountant, zonder blijkbaar een idee te hebben van de groote verantwoordelijkheid, die het eervolle maar moeielijke beroep in zich sluit.”

In dit nummer een beschouwing over dat eerste nummer van De Accountant, in onze reeks over 125 jaar georganiseerd beroep. Ik merk dat als je zo’n oud nummer leest, er discussies langskomen die nog altijd actueel zijn, met dilemma’s van alle tijd.

Kijken naar de geschiedenis is leuk en leerzaam, maar minstens even interessant is de toekomst van ons beroep. Die wordt gepersonaliseerd door young profs zoals Inge Gerrits, een jonge accountant van PwC, die onlangs werd opgenomen in de lijst ‘30-onder-30’ in magazine Elsevier, als één van de dertig grootste talenten uit de wetenschap, cultuur, politiek, sport en bedrijfsleven. Als ik dat lees denk ik maar één ding: ons prachtige beroep is springlevend!

Ook het interview met aib’er Thijs Moons is de moeite waard. Zijn blik op de huidige situatie, de manier waarop we met corona en snel gewijzigde omstandigheden moeten omgaan en de wijze waarop hij dat als cfo doet, is zeker niet alleen voor aib’ers interessant.

De zomer zit er, als je dit leest, weer op. Ik geniet op het moment dat ik dit schrijf nog even van de vakantie. De accu opladen voor de rest van het jaar. Het wordt een drukke tijd: we zijn nog lang niet klaar met het verwerken van alle noodmaatregelen voor het bedrijfsleven en de consequenties daarvan. Van ons wordt veel verwacht. Ik realiseer me dat het busy season nu wel eens tot een (very) busy year kan gaan uitlopen.

De politieke en maatschappelijke druk op onze schouders is voelbaar: wij spelen een belangrijke rol in de wijze waarop het Nederlandse bedrijfsleven wordt gefaciliteerd om op te veren na deze onverwachte crisis. We zetten de schouders er onder, nemen die verantwoordelijkheid en doen wat van ons wordt gevraagd; in het publiek belang.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.