Magazine

Bijzondere herfst

Dit is alweer het vijfde nummer van Accountant dit jaar. Deze herfst wordt een bijzondere voor de NBA. We gaan ons jubileum vieren, met een aantal interessante evenementen. Wij denken dat er voor alle accountants van Nederland iets relevants bij zit. In het volgende nummer van dit blad - dat verklap ik vast - staan we nadrukkelijker stil bij het 125-jarig jubileum en de daarbij georganiseerde activiteiten. De tweede coronagolf maakt het helaas onmogelijk om grote evenementen te organiseren, maar we worden gelukkig steeds beter in online.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Ik gebruik deze column ook even om terug te kijken op een heel druk derde kwartaal van dit kalenderjaar. Daarbij begin ik met de NOW-1. We hebben begin september een akkoord bereikt met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het SZW-accountantsprotocol en de standaarden die daarbij horen. Dat ging vooral over de aanvragen boven € 125.000. Daarvoor hebben we nieuwe accountantsproducten ontwikkeld. Eind september was ook de derdenverklaring af, voor aanvragen tussen € 25.000 en € 125.000. Op onze sites en in de pers hebt u daarover alles kunnen lezen. Wat ik daaraan wil toevoegen is dat ik trots ben, op twee zaken.

In de eerste plaats op de samenwerking met alle partners: natuurlijk het ministerie voorop, maar zeker ook de koepels NOAB, RB en SRA. We hebben laten zien dat we met elkaar een ingewikkelde klus kunnen klaren, onder grote maatschappelijke druk en onder tijdsdruk.

Daarnaast maakt de NBA me trots. De mensen - van het bureau en vanuit de sector - die mee hebben gedacht en onderhandeld, de mensen op de achtergrond die de stukken hebben geproduceerd, het hele team dat ervoor heeft gezorgd dat alles op tijd klaar was, verdient hier mijn oprechte dank.

Nu komt stap twee, de uitvoering van de werkzaamheden door alle accountants, waarbij we vanuit de NBA de praktijk zo goed mogelijk zullen ondersteunen met voorbeelden en FAQs.

Terugkijkend sta ik ook nog even stil bij het debat over accountancy in de Tweede Kamer. Veel kamerleden spraken hun steun uit voor de route die de (audit)sector nu heeft gekozen, samen met de kwartiermakers. Kwaliteit als centrale drijfveer. Fraude en continuïteit als hoofdonderwerpen. Maatschappelijke relevantie en publiek belang als kernwoorden. Als NBA hebben we ingezet op die route. Met de steun van de politiek én het ministerie van Financiën zullen we als (audit)sector sterker uit deze periode komen.

In de eerste dagen van oktober presenteerde de Werkgroep Fraude haar meerjarenplan. Een ambitieuze agenda, maar wat mij betreft is het niet snel te ambitieus. Ik roep alle accountants op om mee te denken, mee te discussiëren en uiteindelijk de oplossingen mee vorm te geven. Want zoals ik al eerder zei: fraude staat heel hoog op de agenda. Niet alleen in de audit, zeker ook voor AiB’ers en mkb-accountants.

Dit herfstblad biedt weer veel leesvoer. Actualiteiten, vakinhoudelijke zaken en natuurlijk interviews en achtergronden. Ik adviseer iedereen om zeker het verhaal over inclusiviteit in ons vak te lezen. Ik wens alle lezers een goede gezondheid en zie uit naar de dag dat we elkaar allemaal weer ‘live’ kunnen ontmoeten.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.