Magazine

Werk aan de winkel

Op het moment dat ik dit schrijf is de lente zich uitbundig aan het tonen. Het nieuwe leven dat je overal ziet doet me denken aan de nieuwe start die ook onze samenleving binnenkort gaat maken. Ik denk dan aan winkels die gaan heropenen, de horeca waar we weer naar toe kunnen, sportwedstrijden; alles komt als het ware weer tot leven aan de hand van de vaccinaties.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Voor onze beroepsgroep betekent dat ook dat er opnieuw werk aan de winkel is. De adviespraktijk draait in de loop van dit jaar weer op volle toeren, zeker ook bij de mkb-accountants. Veel ondernemers zitten met vragen: hoe pak ik de draad weer op, wat is een goed moment om te investeren en welke keuzes zijn daarin verstandig?

Ook zal hopelijk het werken op afstand in de komende periode (ik durf niet te spreken in weken) wellicht wat kunnen worden losgelaten en kunnen we elkaar weer zien en ontmoeten. We zijn snel gewend geraakt aan het op afstand samenwerken, maar ik merk toch dat de diepgang van een online discussie het niet haalt bij een ontmoeting. Als het procesmatig is, dan gaat het goed en is het efficiënt en effectief. Maar bij verschillen van mening, of om eens diepgaand te brainstormen, blijf ik het toch ingewikkeld vinden.

Voor velen van ons geldt ook dat er nog steeds veel werk is aan de NOW-regelingen. Dat blijft wel even zo, want de steunmaatregelen lopen nog altijd door en de verantwoording komt er achteraan. We hebben oog voor de vraag om dit zo efficiënt mogelijk in te richten en voeren daarover overleg met SZW.

Als NBA hebben wij over het hele moeilijke jaar dat veel mkb-ondernemers achter de rug hebben en hoe daarna verder te gaan, een open brief geschreven aan ondernemersorganisaties en de politiek. In dit nummer van Accountant meer daarover, inclusief een reactie van MKB Nederland.

Nart Wielaard schreef een lezenswaardig stuk over de steeds belangrijker rol van data in het werk van de cfo en de managementlagen daaronder. Wat ik ook met veel interesse las was een verhaal over filosofie voor accountants. Op Nyenrode wordt nagedacht over het fundament van ons vak.

Zoals jullie hebben gezien heeft de NBA zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker uitgesproken over diversiteit. In onze sector zijn vrouwen nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd. Het gaat wel langzaamaan iets beter; inmiddels is ruim 21 procent van onze leden vrouw. Over vrouwelijk leiderschap in dit magazine een interview met Jana Stoker.

Kortom, naast de gebruikelijke rubrieken valt er weer voldoende te lezen in dit blad.

Tot slot: het zal niemand zijn ontgaan dat de NBA ook zelf in het nieuws is geweest in april, vanwege gebeurtenissen rondom onze voordracht voor mijn opvolger. Dat was moeilijk, vooraf voor de persoon in kwestie, maar ook voor het bestuur, de NBA en daarmee voor het beroep. Ik ben er van overtuigd dat we zorgvuldig te werk zijn gegaan. Ons selectieproces is gedegen ingericht, maar soms lopen dingen anders dan verwacht. Dat doet wat mij betreft niets af aan onze inzet voor het beroep en het maatschappelijk verkeer.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliënten en grote familiebedrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.