Magazine

Zou je niet...?

"Zou je niet minder gaan werken?" "Zou je je opleiding niet even pauzeren?" "Wacht nou even met je PhD, hou je eerst maar eens bezig met je gezin." Allemaal, ongetwijfeld goedbedoelde, adviezen die ik ontving toen ik kinderen kreeg.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Wendy Groot

Dan Ruth Bader Ginsburg, ook wel Notorious RBG, verworden tot een heuse cultheld. Ruth studeerde als een van de negen vrouwen in haar jaar (met meer dan vijfhonderd mannen) aan Harvard Law School. “How could each of these female students justify taking the place of a man?” vroeg de decaan toen nog met droge ogen aan deze vrouwelijke studenten. Het was midden jaren vijftig, nog geen zeventig jaar geleden. Ruth Bader Ginsberg liet zich niet tegenhouden.

Haar studie combineerde ze met een felbegeerde rol in de Harvard Law Review. Alhoewel dat al een
prestatie op zich is, combineerde ze dit met de zorg voor zowel haar jonge dochter als haar zieke man. Ruth Bader Ginsberg liet zich niet tegenhouden.

Toen zij na het afronden van haar studie aan de slag wilde als advocaat kwam ze niet aan de bak - waarom zou je immers een vrouw aannemen? Ruth Bader Ginsberg liet zich niet tegenhouden.

Uiteindelijk werd ze een succesvol advocate die zich inzette voor gendergelijkheid. Ze wordt de belangrijkste advocaat voor de Amerikaanse vrouwen genoemd. In de jaren negentig werd zij de tweede vrouwelijke rechter in het Hooggerechtshof. Haar invloed is zo gewaardeerd dat er merchandise is. Mokken met ‘I dissent’, omdat ze durfde af te wijken. Truien met ‘Women belong in all places where decisions are being made’.

Ruth werd niet alleen gevraagd om rustig aan te doen, het hele systeem dwong haar bijna om een stap terug te zetten. Maar Ruth zette door en zelfs met de stroom tegen wist zij zulke prestaties neer te zetten. Ze heeft zich niet klein laten maken, ze dacht groter. Wat een inspiratie! Als ik mij soms afvraag of ik niet te veel wil, dan denk ik aan Ruth en wat een wereld aan mogelijkheden er voor ons open ligt. Waar zouden wij toe in staat zijn, als wij groot durven denken? Welke RBG’s in de dop zien wij nu over het hoofd? En hoe kunnen wij al deze potentie benutten?

Ik geloof dat vertrouwen het verschil maakt. Vertrouwen in jezelf. Misschien ziet niet iedereen wat jij ziet, misschien heb je de stroom tegen, maar denk dan aan waar je kan komen als je wel doorzet. En als je nu merkt dat je hier wat te kort komt, mocht de tegenstroom te zwaar worden, zoek dan een reddingsboei, zoek je eigen supporter. Ik weet dat ik niet zonder mijn reddingsboeien zou kunnen; mijn partner, familie, vrienden en verschillende collega’s. Zoek iemand die achter je staat en met je meedenkt.

En geef dit vertrouwen en deze support dan door. Zorg dat jij ook een supporter bent voor iemand. Zoek niet alleen een reddingsboei, wees er ook één. Wie weet waar we samen toe in staat zijn.

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurslid van de faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.