Magazine

In beeld: Ferry Timp

Portret van een opmerkelijke accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Vraag Ferry Timp om een kwantitatieve berekening van materialiteit bij het samenstellen van de jaarrekening, dan krijg je een tekening als antwoord. Toch is Ferry registeraccountant. Deze zomer kiest hij, na zeven jaar als intern accountant van de gemeente Leiden, voor een fulltime bestaan als zakelijk tekenaar. Niet eentje die je tegenkomt in een galerie, maar wel op seminars en bij workshops, trainingen en congressen. De tekening ontwikkelde hij tot zijn belangrijkste communicatiemiddel.

Hij gebruikt zijn tekeningen om complexe vraagstukken te verduidelijken. Materialiteit, subsidieverantwoording, risico-inventarisatie, soms schieten woorden te kort om dit soort terminologie uit te leggen aan mensen buiten de accountancy. Juist dan is De Tekenende Accountant op zijn best, want waar anderen zich uiten in woorden, denkt hij in beelden. Jaren heeft het geduurd voordat Ferry zijn tekentalent professioneel in durfde te zetten. Bij PwC, waar hij opklom tot manager, kreeg hij nog wel eens een standje omdat hij te frivool omging met informatie. “Als je minder tekent, werk je efficiënter”, zo kreeg hij te horen.

Maar ook de accountancy doet meer aan visualisatie. Ondanks zijn tekenwerk is en blijft Ferry accountant. Waarnemen, signaleren, duiden, oordelen en communiceren vormen nog steeds het vertrekpunt van zijn werk. “Daarom blijf ik ook als zakelijk tekenaar accountant in business.”

Lees het interview met Ferry Timp op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.