Magazine

Midden in de maatschappij

Op het moment dat ik deze woorden schrijf, is het eind mei. Het bestuur is druk bezig met de voorbereiding van de Algemene Ledenvergadering, maar als u dit leest is die al geweest. In deze column kan ik daarover dus nog niets zeggen.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Voor een aantal van ons is het einde van het busy season in zicht. Als we daarmee de gebruikelijke periode van drukte in ons beroep bedoelen, zal het einde van dat seizoen misschien voor velen een opluchting betekenen. Wat ik echter heel jammer vind, is dat er dan ook
een einde komt aan de reeks Clubhouse-sessies onder de titel Busy Season Talks.

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om een groot compliment te maken aan Arif Dursun en Hakan Koçak, die met hun programma een waardevolle toevoeging hebben geleverd aan ons beroep. Op een ongedwongen maar niet vrijblijvende manier, optimistisch en vrolijk en inhoudelijk voor alle accountants interessant. Ik kan alleen maar zeggen dat ik trots ben als ik dit soort initiatieven zie. In dit nummer van Accountant lees je een interview met Arif en Hakan, die er binnenkort even mee stoppen. Ik hoop dat hun geweldige idee een waardig vervolg krijgt.

Nog een vrolijke noot komt van Ferry Timp, hij is de tekenende accountant. ‘Ben ik ook’, denk je misschien, maar wacht maar tot je het interview hebt gelezen. Met al dit soort ideeën laten jonge accountants zien hoe zij tegen het vak aankijken. En dat is wat mij betreft spot on: midden in de maatschappij. Zij plaatsen de accountant niet als een afstandelijke beschouwer van het maatschappelijk verkeer, maar als wezenlijk onderdeel daarvan. Het optimisme en de gretigheid die het uitstraalt is aanstekelijk. Dank daarvoor en ga er vooral mee door.

In de rubriek De Stoel lees je een interview met Jan Wietsma. Jan neemt tijdens de ALV op 14 juni afscheid. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn grote bijdrage aan de NBA en de sector. Jan, als ik dit schrijf heb je nog geen afscheid genomen en als je dit leest hebben we dat al op toepasselijke wijze gedaan. Maar ook hier dus een welgemeend dankjewel.

Ten slotte vraag ik nog je aandacht voor het artikel over duurzaamheid. Aanleiding: EY haalde de wereldpers, door iets te zeggen over de duurzaamheidsparagraaf van Shell. Door velen werd EY geprezen als visionair op dit gebied. De accountant als groene poortwachter, het is een interessante kwestie.

Ik wens iedereen veel leesplezier met dit magazine. Als altijd sta ik open voor jullie reacties daarop.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.