Magazine

Geen rustige herfst

Het is buiten al weer goed te merken dat de herfst is begonnen. Iemand vroeg me onlangs: “Is het dan wat rustiger voor accountants?” Nou, als ik kijk wat er allemaal op ons bordje ligt, is het antwoord “nee”. Er zijn tal van onderwerpen die het bestuur beleidsmatig bezighouden. En in de sector horen we veel interessante initiatieven.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

In dit blad valt over die zaken volop te lezen. Zo gaat de rubriek De Kwestie over de ‘aanwijsbevoegdheid’, onderdeel van het voorstel voor de Wet toekomst accountancysector. Dat betekent dat beursfondsen die geen accountant kunnen vinden, er één toegewezen zullen gaan krijgen. Daar zitten veel haken en ogen aan. Is het niet zo dat je een accountant moet verdienen? De vraag die de redactie opwerpt lijkt eenvoudig, maar is dat helemaal niet. Is aanwijzen dan een goed idee? Daar zal het laatste woord vast nog niet over gesproken en geschreven zijn. In de NBA-reactie op de consultatie hebben we aandacht gevraagd voor voldoende waarborgen.

Wat stond er nog meer op de agenda van het bestuur in de afgelopen tijd? Het aflopen van de steunmaatregelen en de UWV-berekening van de gemiddelde kosten van de accountant daarbij, het succes van de mkb-campagne, de NBA-reactie op de consultatie(s) van de kwartiermakers en natuurlijk de aanloop naar de ALV in december. Daar kiezen de NBA-leden een nieuwe voorzitter en presenteren we onze jaaragenda 2022. Daarnaast zijn we net als velen druk bezig met het thema duurzaamheid. In welke gremia speelt dat en welke rol speelt de accountant daarin, hoe geven we die rol vorm en wat wordt er precies van ons verwacht?

Met het vallen van de herfst breekt ook een nieuwe periode aan in maatschappelijk opzicht. Veel coronamaatregelen zijn of worden opgeheven en dat betekent dat we ons als samenleving opmaken voor ‘het nieuwe normaal’. In dit blad een uitvraag bij een aantal kantoren naar hoe zij omgaan met de regels. Hoe zit het met thuiswerken, bezoek aan de klant, ‘hybride’ teamoverleg en meer zaken waarvan we drie jaar geleden nooit hadden bedacht dat ze een vraagstuk konden zijn.

En dan twee initiatieven vanuit de sector die ook in dit magazine worden belicht. NOREA pleit voor een jaarlijkse verklaring bij de IT-inrichting van bedrijven. Zeker in een tijd waarin algoritmen een steeds grotere rol spelen, is dat een relevante discussie. Al zal niet iedereen meteen denken dat dit bij het takenpakket van de accountant thuishoort. Deze discussie is goed om te voeren en ook hier geldt dat het laatste woord er over nog lang niet gesproken is. Er is wel een verband met een ander verhaal, waarin AiB’ers worden bevraagd over de dreiging van cybercriminaliteit. Wat kunnen zij nog meer doen om hun organisaties zo goed mogelijk te beschermen?

Van het tweede initiatief is het goed te zien dat het nu echt begint te lopen: Auditpedia, een idee van Margreeth Kloppenburg. Een soort Wikipedia op het gebied van audit; met name accountancystudenten maken er straks gretig gebruik van. Ik denk wel eens dat als die monsterklus klaar is, we zouden moeten doorzetten met een ‘Accountipedia’ over alle accountancy-onderwerpen.

Opnieuw volop interessante artikelen voor iedereen dus. Veel leesplezier!

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.