Magazine

FYI

NBA Impact Challenge genomineerd voor wervingsprijs - Zijn accountants saaie mensen? - Veel minder tuchtklachten in 2021 - Expats - Diversiteit kan ook binnen accountantskantoren beter - Bedrijfsuitjes mogen wat kosten na corona.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

NBA Impact Challenge genomineerd voor wervingsprijs

De NBA Impact Challenge is genomineerd voor de Werf & Award; een prijs voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment cases die impact hebben op de instroom van een organisatie of beroep.

De NBA Impact Challenge draagt bij aan de kennis over het accountantsberoep en het verhogen van de instroom van onderaf, door studenten en scholieren het beroep zelf te laten ervaren. De arbeidsmarktcampagne is gericht op havo/vwo-scholieren bovenbouw en eerste- en tweedejaars hbo-/wo-studenten in financieel-economische studierichtingen. Afgelopen schooljaar namen zo’n
2.500 scholieren en studenten deel aan de campagne, die eindigde met een finale op 27 januari jl.

De campagne is genomineerd in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie van de Werf & Award-prijs. De vier andere genomineerden
zijn Jumbo (2x), New York Pizza en Croon Wolters & Dros. Het is een publieksprijs; stemmen kon tot eind april. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een event op 19 mei.

Zijn accountants saaie mensen?

Onderzoekers van de University of Essex onderzochten recent welke mensen saai worden gevonden. Daarbij werd gekeken naar persoonlijkheidskenmerken, beroepen en hobby’s.

Finance werd overweldigend bestempeld als ‘s werelds saaiste sector, waarbij financieel gerelateerde functies vier van de top vijf van “meest saaie” beroepen bezetten. De saaiste beroepen zijn volgens de studie data-analist, accountant en fiscalist; ook bankier staat in de top vijf. Goed nieuws: de beroepen die het saaist worden gevonden zijn tegelijk wel de goedbetaalde banen.

Mensen zonder hobby’s, zonder gevoel voor humor en zonder meningen zijn het meest saai. De saaiste hobby’s zijn slapen, religieuze activiteiten, tv kijken, dieren spotten en wiskunde. Opmerkelijk: Saaie mensen worden volgens de respondenten als minder warm, maar ook als minder competent gezien. “Dat accountants saai zouden zijn had ik verwacht, maar ze zijn wel effectief en de perfecte persoon om je belastingaangifte goed te doen”, aldus een (Nederlandse) co-auteur van het onderzoek.

Veel minder tuchtklachten in 2021

In 2021 werd er bij de Accountantskamer 84 keer geklaagd over een accountant, een forse daling ten opzichte van het jaar daarvoor, toen tegen 170 accountants een klacht werd ingediend.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021 van de Accountantskamer, de tuchtrechter voor het accountantsberoep. Een opvallende trend was het grotere aantal klachten over ‘onderzoeksopdrachten’: een financieel of forensisch onderzoek uitmondend in een rapport van bevindingen.

De Accountantskamer heeft vorig jaar 121 zaken afgedaan. In 22 zaken werd de behandeling gestaakt, in 99 zaken deed de tuchtrechter een uitspraak, waarvan acht in de voortgezette behandeling van eerder beoordeelde klachten over schending van de PE-verplichting. Klachten over accountants rondom de coronasteunmaatregelen zijn in het verslagjaar niet ingediend. Opvallend is dat achttien procent van de ingediende klachten in onderling overleg werd geregeld, waardoor klachten vaker op het laatste moment werden ingetrokken.

De gemiddelde doorlooptijd van een klacht steeg naar 254 dagen (2020: 211), onder meer door de coronapandemie, waardoor zittingen moesten worden uitgesteld omdat partijen of hun raadslieden ziek waren. Het jaarverslag is te vinden via accountantskamer.nl.

Expats

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Dit keer: Floris Schuring, partner bij KPMG International in Kyiv, Oekraïne.

‘Met dit scenario heb ik nooit rekening gehouden’

“Toen ik in 1999 voor KPMG naar Oekraïne ging, moesten we de accountantspraktijk echt opbouwen. Dat primitieve trok mij wel. In Tsjechië en Roemenië, waar KPMG ook kantoren had, was men al verder. Corporate governance stond hier nog in de kinderschoenen. In de samenleving was corruptie wijdverbreid, maar je proefde de wil om te veranderen. Als ondernemingen de transitie naar een meer integere bedrijfsvoering wilden maken, hielp KPMG ze daarbij. Inmiddels is die slag gemaakt. Oekraïne heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Toen ik hier kwam, werden veel ceo-functies vervuld door expats. Nu heb je overwegend Oekraïners in leidinggevende functies. Ook de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is sterk verbeterd.”

Dreigend
“Sinds 2014 werk ik voor KPMG International. In mijn functie houd ik mij bezig met global quality and risk management. Ik bezoek wereldwijd KPMG-kantoren, praat met senior partners en beoordeel of ze zich aan alle regels houden. Het is een mooie functie. Ik hou van reizen. De afgelopen twee jaar moest alles op afstand. Dat was niet ideaal, de tone at the top wil je voelen. Daarvoor moet je er echt heen. Voor mij kwam deze baan op het juiste moment. Ik werkte op dat moment al vijftien jaar in het land als auditpartner en had alles wel voorbij zien komen.

Voor mijn werk ben ik niet meer gebonden aan Oekraïne, maar ik woon er wel. Mijn vrouw is Oekraïens. Onze kinderen van zeventien, vijftien en acht jaar zijn hier geboren. Ze gaan in Kyiv naar een internationale school. Thuis spreken we Nederlands. Ik zit ook in de stichting van een Nederlandse school die lesgeeft aan kinderen van expats. Tot 12 februari woonden we in het centrum van Kyiv. Ik denk dat ons huis er nog staat, maar zeker weet ik het niet. Op die dag pakten we onze koffers en vertrokken naar Warschau. De situatie was al een tijdje dreigend. Het moment waarop ambassades hun personeel terughaalden gaf voor ons de doorslag. Ik beschouwde het vertrek toen nog als een voorzorgsmaatregel.”

Noodhulp
“Op dit moment wonen we al ruim een maand in Spanje, in een appartement via Airbnb. Mijn werk gaat gelukkig gewoon door. Ik ben net terug van een zakenreis. De kinderen krijgen online les van hun eigen docenten, die nu ook verspreid over de wereld zitten. Ik heb veel contact met collega’s en vrienden. De meeste Oekraïense collega’s zijn naar Lviv vertrokken, waar we een tweede kantoor hebben. Uit mijn eigen netwerk is iedereen nog veilig. Ik probeer niet vooruit te plannen. In het begin ben je heel onrustig, kijk je voortdurend met een knoop in je maag naar het nieuws. Inmiddels begint de situatie te wennen. Ik ben nu bezig met het opzetten van hulpprogramma’s. Om snel te kunnen handelen, hebben we de doelstellingen van de Nederlandse school uitgebreid met het verstrekken van noodhulp. Dan heb je direct een rechtsvorm en een bankrekening waarmee je donaties kan ontvangen. We hebben al een aantal transporten geregeld met voedsel, medicijnen, dekens en communicatieapparatuur naar Oekraïne.

Met dit scenario heb ik nooit rekening gehouden. In de ruim twintig jaar dat ik in Oekraïne woon, heb ik twee revoluties meegemaakt, in 2004 en 2013, en een invasie van de Krim. Iedere keer herpakte het land zich. Niemand weet waar het naar toe gaat en of we uiteindelijk terug kunnen keren. Is er straks nog werk voor een accountant? Die vraag is lastig te beantwoorden. Na vier weken oorlog functioneert Oekraïne in zekere zin nog. Er gaan nog steeds mensen naar hun werk. Bedrijven willen toegang tot de kapitaalmarkt en hebben behoefte aan adviezen. Dat zal na de oorlog niet anders zijn. Voorwaarde is wel dat er een land overblijft. Wat er nu gebeurt, is niet rationeel. Rusland bereikt zijn doelen niet. Poetin vernietigt op deze manier niet alleen Oekraïne, maar ook zijn eigen land.”

Diversiteit kan ook binnen accountantskantoren beter

Driekwart van de raden van commissarissen van accountantsorganisaties heeft meer dan dertig procent vrouwen. Zeventig procent van de raden van bestuur van accountantskantoren telt echter nog geen enkele vrouw. En maar vijftien procent van de RvB’s heeft meer dan dertig procent vrouwen.

In opdracht van de NBA onderzocht The Diversity Company de top twintig Nederlandse accountantskantoren op diversiteit. Tijdens de Woman Leadership Week van de NBA, begin maart, werden de eerste resultaten gepresenteerd. Daaruit bleek dat het met de diversiteit nog niet erg opschiet.

De onderzoekers bekeken de jaar- en transparantieverslagen (2019 en 2020) en keken daarbij zowel naar diversiteit van de werknemers, als naar het rapporteren daarover. Kleinere accountantsorganisaties melden minder over diversiteit in hun jaarverslagen. Tegelijk is het percentage vrouwen daar hoger dan bij grote accountantsorganisaties. Zo hadden middelgrote kantoren in 2020 46 procent vrouwelijke werknemers, tegen 41 procent bij de oob-kantoren.

Ook valt op dat hoger in de organisatie het percentage vrouwen snel daalt. Het aandeel vrouwelijke partners en directors bij oob-kantoren was in 2020 maar zeventien procent. Van de in totaal 36 bestuursleden in de top tien accountantskantoren zijn er zeven vrouw. Vier van deze tien kantoren hebben een raad van bestuur die alleen uit mannen bestaat. KPMG is het enige accountantskantoor in de top tien met een vrouwelijke ceo.

Beursfondsen
Beter kan het ook qua diversiteit bij beursfondsen aan de Amsterdamse beurs, meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na een analyse. Daaruit bleek dat inmiddels zo’n 43 procent van de commissarissen bij AEX-fondsen vrouw is. Bij 21 voorgestelde nieuwe benoemingen is in tien gevallen gekozen voor een vrouw. Maar de raden van commissarissen worden op één na nog steeds voorgezeten door een man.

Volgens de VEB valt vooral op bestuursniveau nog veel te winnen. Minder dan een vijfde van de uitvoerend bestuurders van de 25 AEX-bedrijven is vrouw.

Bedrijfsuitjes mogen wat kosten na corona

Bedrijfsuitjes worden groter, duurder en talrijker. Die trend werd al zichtbaar tijdens de coronacrisis, in perioden waarin er minder maatregelen golden.

Waar eerst het budget gemiddeld genomen uitkwam op vijftig á zestig euro per persoon voor een bedrijfsuitje, wordt nu vaak het dubbele bedrag gehanteerd. Er lijkt een grotere behoefte te zijn aan gezelligheid door al het thuiswerken. De spanning op de arbeidsmarkt is ongekend groot en het binden van personeel via bedrijfsuitjes is een investering die zichzelf terugverdient, menen eventbureaus.

Bovendien vinden werkgevers het hoog tijd elkaar weer te ontmoeten. Na twee jaar thuiswerken zijn er veel medewerkers die hun collega’s nog nooit in levenden lijve hebben ontmoet, maar alleen via een beeldscherm. Verwacht wordt dat de drukte na enige tijd ook weer zal afnemen.

Sommige soorten uitjes zijn sinds de pandemie wel minder populair. Zo worden escaperooms minder geboekt en hebben outdoor activiteiten de voorkeur. Daarbij gaat het regelmatig om spectaculaire zaken als driften op een circuit, terreinrijden met een quad of stoere terreinwagen, powerkiten of branding raften. Ook tripjes naar het buitenland zijn populair bij bedrijven, aldus een eventorganisator tegenover het FD. “Een weekend wintersporten is niet meer alleen voorbehouden aan de advocatenkantoren van de Zuidas.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.