Magazine

Je passie volgen en meer van dat soort onzin

The only way to do great work is to do what you love. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. Zo luidt het advies van Steve Jobs.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Wendy Groot

Een vriendin van mij heeft ’m ook regelmatig om haar oren gekregen. Ze is vastgelopen in haar huidige baan, maar wat ze anders moet gaan doen weet ze niet. “Volg gewoon je passie”, is dan het devies.

We zijn hoge eisen gaan stellen aan ons werk. Vroegâh werkten we vooral om brood op de plank te krijgen. We werden visser, slager of bakker omdat onze vader dat was. Dat had weinig te maken met onze passies. Nu ontlenen we onze identiteit aan het werk dat we doen. Op verjaardagsfeestjes stel je jezelf eerst voor met je naam en al snel volgt welk werk je doet en welke toffe projecten je allemaal onderhanden hebt. We willen worden geïnspireerd door ons werk, we moeten er energie van krijgen, dus gaan we op zoek naar onze passie. We hoeven ’m alleen nog maar even te vinden.

Dat is slecht advies, zegt Cal Newport, professor computer science en bijzonder productieve schrijver. Je passie ligt helemaal niet voor het oprapen. In zijn boek So good they can’t ignore you schrijft hij dat reeds bestaande passies uiterst zeldzaam zijn en weinig hebben te maken met hoe mensen uiteindelijk gelukkig zijn met hun werk. Doordat het volgen van je passie op die manier niet te doen is, blijven we zoeken naar die ene baan die wel past bij onze passie, met ontevredenheid en job-hoppen tot gevolg. Voeg daar het ideale leven van de buren op social media aan toe: Iedereen ongelukkig met werk en bang om betere opties mis te lopen.

In plaats van het volgen van je passie suggereert onderzoek naar werkvoldoening dat het helpt om vooral verschillende dingen te gaan proberen. Verbreed je blik, leer, verdiep en ga misschien een paar keer onderuit in dit proces. Op deze manier zou je kunnen ontdekken welke werkzaamheden je graag oppakt en welke vaardigheden je inzet. Wanneer je dat ontdekt, kun je deze vaker in praktijk brengen.

De tienduizend-uren-regel is niet uit de lucht gegrepen. Naarmate we bepaalde vaardigheden vaker inzetten, worden we er beter in. Vaak is het vervolgens zo dat wanneer we goed worden in ons werk, we het ook leuker gaan vinden. Misschien is dat wat de psycholoog Mihály Csíkszentmihályi - geestelijk vader van het concept flow - bedoelde. Hij stelt dat het vinden van je roeping gedeeltelijk een selffulfilling prophecy is.

Goed, mijn vriendin is daarmee dus niet direct geholpen, maar ze hoeft zich in ieder geval niet ongelukkig te voelen, omdat ze haar passie telkens maar niet vindt. Dat is geen gebrek aan haar kant, maar dat zijn kansen die nog voor haar liggen.

P.S. Als je nu echt nog denkt dat die buren het beter voor elkaar hebben, bedenk je dan dat het best nog wel eens kunstgras kan zijn.

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurster van nest accountants academie en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.