Magazine

Betrokken en uitgesproken - tijd om die grote broek aan te trekken

Het is begin november wanneer ik deze column schrijf en we lijken weer op een kantelpunt te staan in de accountancy - het kwartiermakers-rapport is aanstaande, het voorstel van de expertgroep voor het onderwijs zal binnenkort uitkomen en dan hebben we nog de lopende onderzoeken naar examenfraude. Omdat mijn glazen bol helaas nog niet binnen is, zal ik niet vooruitlopen op deze ontwikkelingen.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Wendy Groot

Wel durf ik te stellen dat, ongeacht hoe deze ontwikkelingen uitpakken, we het heft nu al in eigen handen kunnen nemen. Met lef, meer eigenaarschap en betrokkenheid. Het is tijd om een grote broek aan te doen. Nu is deze oproep niet nieuw. De slogans voor de accountancy zijn al jaren iets in de trant van de robuuste accountant en de rechte rug. Vaak betrekken we dit op onze klanten - durven wij in de controles te zeggen wat we zien, ook al leidt dit mogelijk tot een confrontatie met de klant? En dat is goed! Deze houding hebben we nodig om ons werk goed te doen, om die vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer te zijn. Essentieel!

Maar het gaat verder. Het gaat over onze organisaties, over onze beroepsgroep. Spreken wij ons daar uit? Benoemen wij de patronen die wij zien? Durven wij ergens voor te staan, ook al is het spannend, ook al gaat het mogelijk ten koste van onszelf? Zijn we sneuvelbereid als het erom gaat?

We hebben al mooie initiatieven - ik zie de young boards van de accountantsorganisaties en de NBA verbinding zoeken, thema’s agenderen en zich uitspreken. Ik zie belangrijke gesprekken bij BusySeasonTalks, waardoor er over de kantoorbelangen heen openheid bestaat. Ik zie al twee jaar deelnemers bij de nest Accountants Academie trappelen om invulling te geven aan hun eigen rol, impact te vergroten en eigenaarschap te nemen.

Dit is de houding die ik het hele accountantsberoep gun - betrokken en uitgesproken. Nog te vaak nemen we als beroepsgroep een reactieve houding aan. Wachten we tot het voor ons wordt opgelost en doen we alsof het ons allemaal overkomt. Het is tijd dat we dit achter ons laten en eigenaarschap nemen over het beroep.

Dus, zit je ergens mee? Bel je bestuurder. Schrijf die column. Zoek gelijkgestemden. Start je eigen initiatief. Benader de young boards. Maak het verschil! En dan kan ik niet anders dan (wederom) Jane Goodall aan te halen: “Every individual matters. Every individual has a role to play. Every individual makes a difference.” En mocht je zeggen: “Ik wil vooral behouden wat ik heb.” Prima, niet handelen is ook een keuze. Maar dan moeten we niet klagen als de volgende klappen vallen.

Hierbij sluit ik mijn laatste column voor het magazine Accountant af. Want alhoewel ik met liefde tot in de eeuwigheid columns had kunnen blijven schrijven, is het na vier jaar tijd om het stokje over te dragen. Er staat een geweldige opvolgster klaar om deze pagina in het magazine over te nemen en ik kijk uit naar haar bijdragen.

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurster van nest accountants academie en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.