Magazine

NBA Nieuws - juni 2011

Informatiebijeenkomst kwaliteitsonderzoek intern accountants - NBA-bijeenkomst postactieve AA's en RA's - NBA-brochures voor ondernemers - Voorbeeldverklaringen - Accountants koninklijk onderscheiden - International update.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Informatiebijeenkomst kwaliteitsonderzoek intern accountants

Ruim 150 intern accountants kwamen op 11 mei 2011 naar het Planetarium van Regardz in Amsterdam voor de Informatiebijeenkomst Kwaliteitsonderzoek Accountantsafdelingen voor Intern Accountants.

Aanleiding voor de informatiebijeenkomst was het feit dat de Commissie Kwaliteitsonderzoek (CKO) op 22 december 2010 IIA Nederland accrediteerde tot het verrichten van kwaliteitsonderzoeken bij intern accountants(afdelingen). Voor intern accountants zijn dergelijke toetsingen een nieuw verschijnsel. De Ledengroep Intern en Overheidsaccountants in oprichting (LIO) besloot daarom er een informatiebijeenkomst aan te wijden.

Periodieke kwaliteitsonderzoeken 

Onder leiding van Ingrid Doerga, voorzitter van INTAC en lid van de IFAC-board, gaven CKO en IIA hun visie op de kwaliteitsonderzoeken. Oscar van Agthoven, voorzitter van CKO, beet het spits af. CKO heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit en het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer in de accountantsfunctie. Het college doet dit door periodieke kwaliteitsonderzoeken uit te voeren bij alle organisaties waaraan openbaar, intern en overheidsaccountants zijn verbonden. Van Agthoven: "Het slechte nieuws is dat onlangs nog gebleken is dat te veel kantoren een onvoldoende scoren bij de toetsingen. Het goede nieuws is dat deze kwaliteitsonderzoeken leiden tot kwaliteitsverbetering. Bij ruim negentig procent van de vervolgonderzoeken bij kantoren blijkt dat de noodzakelijke aanbevelingen zijn opgevolgd." Van Agthoven juichte de accreditatie toe. Dubbele toetsingen worden zo voorkomen en tijd en geld worden bespaard. IIA voert namens CKO kwaliteitsonderzoeken uit bij interne auditafdelingen van IIA-leden waaraan registeraccountants zijn verbonden. CKO verzorgt nog steeds kwaliteitsonderzoeken van niet-IIA-leden, in nauwe samenwerking met IIA.

IIA

Sander Weisz, voorzitter van IIA Nederland, gaf de algemene IIA-visie op kwaliteitsonderzoeken. IIA voert eenmaal in de vier jaar toetsingen, met een normenkader geënt op eigen standaarden met aanvullende eisen van NIVRA en NOREA. Weisz ging ook in op de samenstelling van IIA Nederland (gelieerd aan e Institute of Internal Auditors, IIA-Inc.) en op belangrijke kerngegevens, zoals het aantal leden (2.500), het aantal CIA's (581) en het aantal RO's (557).

Normenkader

Hoe er wordt getoetst, werd uiteengezet door Marcel Bongers, voorzitter CKO IIA, en Aad Vincenten, teamleider KO. Zij zijn de trekkers van het project voor gezamenlijk kwaliteitsonderzoek door NIVRA, IIA en NOREA, uit te voeren door IIA.

Het normenkader voor de toetsingen bestaat uit de regelgeving van IIA, NIVRA en NOREA. De stappen die bij de toetsingen komen kijken werden ook nader belicht. Een belangrijke rol is weggelegd voor het hoofd van de interne auditdienst. Die vult Self Assessment Questionnaires van IIA en NIVRA in en zorgt voor de documentatie voor het toetsteam. Het team valideert de vragenlijsten en selecteert de te toetsen auditdossiers. De bevindingen van het dossierreview worden vervolgens teruggekoppeld aan de getoetste afdeling. Dan volgt een oordeel: voldoet of voldoet niet.

Stakeholders

Als onderdeel van het kwaliteitsonderzoek worden stakeholders geïnterviewd. Denk hierbij aan de voorzitter van het audit committee, de ceo, de cfo, de externe accountant, senior management en toezichthouders. Het doel is om te achterhalen of het geconstateerde beeld van het kwaliteitsonderzoek wordt bevestigd. Hoewel het geen verplichting is, zijn de meeste stakeholders bereid hun medewerking te verlenen aan het onderzoek.

NBA-bijeenkomst postactieve AA's en RA's

De NBA telt in totaal 22.000 leden. Zo'n 2.500 daarvan zijn de niet-actieven. Voor hen werd op 27 april 2011 een bijeenkomst georganiseerd in het NBA-pand in Amsterdam.

Na een kort welkomstwoord van NBA-directeur Anne-Marike van Arkel was het woord aan dagvoorzitter Paul Hurks, director International Accountancy NBA. Ondersteund door een panel van NBA-medewerkers, Frank van Gelder (Permanente Educatie en Regelgeving), Huib Baas (Regelgeving) en Samira el Batioui (Juridische Zaken), ging Hurks in op de regelgeving die geldt voor de verschillende accountantsgroepen en de PE-eisen die aan hen worden gesteld, waaronder natuurlijk de postactieven.

Discussie

De discussie die losbrandde in de zaal ging vooral over de vraag wanneer je als accountant actief bent en wanneer niet. Postactieven mogen niet meer dan tweehonderd uur per jaar werken om als niet-actieve accountant in aanmerking te komen. Desondanks is er sprake van een grijs gebied. Stel: je verzorgt voor bekenden de jaarlijkse belastingaangifte. Begeef je je dan vanwege jouw fiscale kennis op het terrein van de accountancy? Voor alle leden van het NIVRA en de NOvAA zijn de fundamentele principes van de VGC het uitgangspunt: integriteit, objectiviteit, deskundigheid en zorgvuldigheid, geheimhouding en professioneel gedrag. Bij elke keuze die een accountant neemt moeten deze principes in acht worden genomen.

Kennis Delen

Na de pauze was het woord aan Robert Mul, hoofd Beroepsontwikkeling & Beleid. Hij ging in op het project Kennis Delen. Met dit project wil de NBA de kennis en ervaring van accountants gebruiken om vroegtijdig risico's te signaleren in maatschappelijke sectoren. Uitgangspunt is het onderkennen van signalen die duiden op structurele problemen in een specifieke sector. Over de zorg en de verzekeringssector zijn inmiddels publieke management letters verschenen. Mul ging vooral in op de pensioenbrief ‘Uw pensioen is onzeker'. Belangrijke conclusies uit deze publicatie zijn dat de hogere dekkingsgraad van pensioenen geen zekerheid biedt, pensioenuitkeringen per definitie onzeker zijn en dat deelnemers beter moeten worden voorgelicht over onzekerheden rondom hun pensioen en de risico's die zij lopen. Pensioenfondsen zijn op de hoogte gesteld van de bevindingen.

Debat

De dag werd afgerond door NBA-directeur Berry Wammes. Hij ging in op het Plan van Aanpak van de NBA en de lessen voor het accountantsberoep als gevolg van de kredietcrisis: verbetering van kwaliteit, het waarborgen van onafhankelijkheid, toezicht en transparantie, en verbreding van de poortwachtersfunctie. De NBA kiest bewust voor actieve deelname aan debat over het beroep. Dit jaar staat in het teken van de implementatie van het Plan van Aanpak en natuurlijk de formele fusie van het NIVRA en de NOvAA.

NBA-brochures voor ondernemers

De NBA publiceerde onlangs enkele mkb-brochures.

De brochure ‘U doet goede zaken met een accountant'gaat in op de verschillende diensten van de AA en RA werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. De publicatie ‘Bedrijfsovername' gaat in op de stappen die komen kijken bij het kopen van een bedrijf en wat de accountant in dit proces kan betekenen voor de mkb'er. En de brochure ‘Bedrijfsoverdracht' beschrijft uitvoerig welke rol een accountant kan spelen bij de voorbereiding, de overdracht en de zaken die daarna van belang zijn.

De publicaties, bedoeld voor ondernemers, zijn gratis te bestellen en te downloaden op de websites van NIVRA en NOvAA.

Voorbeeldverklaringen

Op de openbare websites van de beide beroepsorganisaties NIVRA en NOvAA zijn verslagstaten Verzekeringsmaatschappijen en verklaringteksten voor banken en verzekeringsmaatschappijen als pdf beschikbaar gesteld. Op korte termijn worden ook de andere voorbeeldteksten voor de financiële sector, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen, gepubliceerd.

Accountants koninklijk onderscheiden

Enkele NBA-leden zijn onlangs koninklijk onderscheiden voor bijzondere verdiensten. Voor zover bekend ontvingen de volgende accountants een koninklijke onderscheiding.

  • ing. D.J. van Cuilenburg AA- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • J.J.L. Dobbelstein RA- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • J.P.G.M. Helderman RA- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • B.H. Hulshof RA- Lid in de Orde van Oranje Nassau
  • W.G.A.Kort RA- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • drs. C.J. van Loon RA- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • drs. F.J. Nesselaar RA- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • L.J. de Vré RA- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • R.M.A. Zuiverloon RA- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Van bijzondere verdiensten is sprake als iemand zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd, wanneer iemand een of meer opvallende prestaties heeft geleverd of wanneer iemand werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Oud-NIVRA-voorzitter Jan Helderman werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bestuurlijke inzet op financieel gebied en op het gebied van cultuur en sport. Helderman was voorzitter van het NIVRA in 2008 en 2009. Op sportgebied was hij onder andere van 2000 tot 2007 lid van de raad van commissarissen van ADO Den Haag als portefeuillehouder Financiën.

International update

De NBA organiseerde op donderdag 21 april 2011 de jaarlijkse International Update. Het doel van deze bijeenkomst was om deelnemers, met name vaktechnisch verantwoordelijken van accountantskantoren en interne accountantsafdelingen, in een vroeg stadium te informeren over internationale ontwikkelingen.

Na een openingswoord van Berry Wammes, directeur NBA, ging Hans van Damme, voormalig voorzitter FEE, in op het onderwerp EC Green Paper in FEE perspective. Paul Druckman van ICAEW vertelde over integrated reporting. Paul Hurks, director International Accountancy NBA, belichtte de IAASB-strategie tot 2014 en de impact op het NBA-beleid.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.