Magazine

Voorstelling Mollema getuigt van realiteitszin

Kor Mollema voorspelt dat de huidige zwart-wit accountantsverklaring zal plaatsmaken voor een gedifferentieerder oordeel.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 8, 2005

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Arie Paul Schipper

Ik kan de mensen niet tellen die menen dat de huidige goedkeurende verklaring een goedkeuring van beleid inhoudt. Het is erg lastig om aan niet-accountants duidelijk te maken dat er verschil ligt tussen het oordeel dat het (jaarrekening)beeld getrouw is (wat de accountantsverklaring wil zeggen), respectievelijk dat het management de zaken financieel, administratief, IT-matig en bedrijfskundig op orde heeft.

Rondom jaarrekeningen is de accountant erg behendig gebleken. Rondom het ‘op orde hebben’ is er al heel wat vuile was naar buiten gekomen. Er ontstaat dus een negatieve verwachting, die argwaan rechtvaardigt over de toestand waarin een onderneming organisatorisch verkeert.

Deze scepsis remt niet alleen de acceptatie van het functioneren van de accountant, maar gaat mijns inziens verder en remt ook risicobereidheid en economische groei. Enige schokgolven in accountantsland kunnen dus helemaal geen kwaad. Naarmate de problematiek vroeger grondig en eerlijk wordt onderkend, zijn de gevolgen minder grof. De voorstelling van Mollema getuigt van realiteitszin. Hopelijk voor het NIVRA en het accountantsberoep zijn de gevolgen niet dramatischer.

Noot
Arie Paul Schipper is zelfstandig adviseur SA&AS, Schipper Administration & Accounting Solutions.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.