Magazine

Drie maanden

In september 1993 ben ik op de heao begonnen met mijn opleiding tot accountant. Ondertussen zijn we 12,5 jaar verder. Wel een jubileum, maar niet eentje om te vieren, zeker niet omdat ik nu al enige jaren bezig ben met de afronding.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 8, 2006

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Enkele jaren geleden ben ik dolenthousiast begonnen met mijn scriptie. Onder het motto waarom gemakkelijk als het ook moeilijk kan, heb ik uiteraard niet voor een standaard onderwerp, maar voor de moeilijke weg gekozen.

Het schrijven van een scriptie is niet een alledaagse bezigheid en helaas ook een activiteit die eerder in de opleiding nauwelijks aan de orde komt. Een goede begeleiding vanuit de opleiding is dan ook wel het minste wat ik verwacht. Vandaar ook dat ik met hooggespannen verwachtingen enthousiast naar de eerste bijeenkomst ben gegaan van mijn scriptiegroep.

De bijeenkomsten van de scriptiegroep heb ik als bijzonder positief en opbouwend ervaren. Althans het contact met mijn medescriptanten. De discussies met hen waren bijzonder interessant en op zich al de moeite van de bijeenkomsten waard. De inbreng van mijn begeleider heeft echter eerder contraproductief gewerkt dan stimulerend. Zeker ook omdat zijn opmerkingen weinig wetenschappelijk waren.

Daarnaast heb ik ook nog een baan die de nodige vrije tijd kost. Als ik dan moet kiezen tussen werk en scriptie, wil ik dan nog wel eens de gemakkelijke weg kiezen en mijn werk afronden.

Ik heb nu gekozen voor een drastische oplossing. Vanaf 1 april neem ik drie maanden vrij en ben ik onbereikbaar voor alles wat niks te maken heeft met het behalen van mijn titel. Mijn werkgever is niet blij met mijn afwezigheid. Maar uiteindelijk hebben we in goed overleg een oplossing kunnen vinden.

Voor mij is het simpel. Bij mijn beoordeling krijg ik toch wel opmerkingen. Commentaar op mijn afwezigheid van drie maanden of op het niet hebben afgerond van mijn studie. Laat ze dan maar tekeer gaan tegen een registeraccountant.

Ik heb inmiddels een nieuwe begeleider toegewezen gekregen. Dit heeft er toe geleid dat ik deels zaken opnieuw moet doen. De opzet van mijn scriptie is veranderd, mijn enthousiasme ook. Ik heb weer zin in mijn scriptie. Zeker als ik mij straks drie maanden lang kan verdiepen in mijn onderwerp. Dat ik voor de stimulering van mijn denkproces aan de alcohol moet, is een goede tip.

Als ik straks dronken over straat loop, heeft dat een reden. Jammer dat een scriptie slechts zeshonderd uur kost.

Homme Idzerda

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.