Magazine

Het geheugen is kort

Afgelopen najaar heb ik een zeiltocht gemaakt naar Londen. Het nadeel van deze periode is de grotere kans op slecht weer. Tijdens de eerste dag moeten we opzeilen tegen een dikke windkracht zeven en een rare golfslag.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 12, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tijdens deze tocht probeer ik te slapen. Om ervoor te zorgen dat ik daarbij niet op de grond val, is een veiligheidsnet gespannen. Het gebrek aan vertrouwen hierin zorgt ervoor dat van slapen weinig terecht komt. Als ik dan mijn zeilkleding aantrek in de kajuit, zonder dat ik mij kan oriënteren op de horizon blijkt dit allemaal een slechte combinatie. Ik krijg een raar gevoel in mijn maag. Even later hang ik over de railing en voer de vissen.

Als de tocht dan nog tien uur duurt, schieten veel gedachten door me heen. Ik ben al aan het bedenken hoe ik vanuit de eerstvolgende haven het beste thuis kan komen. Ik heb zelfs overwogen om mijn eigen boot te verkopen als ik blijkbaar zo gevoelig ben voor zeeziekte. Bovenal zit ik te bedenken hoe ik zo stom heb kunnen zijn om eind oktober de Noordzee op te gaan.

Als ik weer voet aan land zet, is het snel over. Eigenlijk is het best een interessante tocht. De volgende dag hebben we dezelfde wind, maar is die met een andere koers ineens een stuk aangenamer. Eigenlijk is het wel goed dat het zo hard waait. Dan komen we beter vooruit. Windkracht zes is voor mietjes. Als we uiteindelijk onder de Towerbridge liggen is het een prachtige tocht geweest. Een tocht die ik zo weer zou doen.

Dat het menselijk geheugen kort is, is mij bekend. Maar dat ik na enkele dagen alweer volledig lijk te zijn vergeten dat ik mijn zeilactiviteiten wilde beëindigen, verbaast me.

Eigenlijk net als de opleiding tot accountant. We weten allemaal hoe zwaar het is geweest. Maar we onthouden alleen dat de vrijdag een mooie overgang is van het werken naar het weekend. Dat er momenten zijn dat we serieus overwegen om te stoppen met de studie, zijn we allang vergeten. Dat we tot de beperkte groep horen die het wel hebben gehaald, is allang vanzelfsprekend.

Dit kortetermijngeheugen geldt niet alleen voor accountants. Er zullen dan ook nog wel meer internetbubbels barsten, banken omvallen en schandalen naar voren komen.

Dat is helemaal niet erg. Het is juist goed voor onze ervaringen en achteraf valt het toch best mee.

Homme Idzerda

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.