Magazine

Publieke bijval

“Zo, de eerste efficiencywinst is binnen”, sprak AFM-directeur Steven Maijoor, toen de gecombineerde NIVRA-NOvAA-delegatie hem afgelopen maand bezocht. Het scheelt tijd, niet alleen voor de AFM, maar ook voor de beroepsorganisaties.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 12, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Steven Maijoor spreekt zich positief uit over de fusie. Hij verwacht dat één beroepsorganisatie zich duidelijker kan uitspreken over financieel-maatschappelijke thema's. Dat hij daarin niet alleen staat weten we uit de eerdere ledenpeiling. Maar liefst 75 procent van de RA's en AA's vindt dat het beroep zich met één beroepsorganisatie duidelijker en krachtiger kan manifesteren.

Toch hoor je dit geluid maar weinig in het publieke debat rond de fusie. Wat sowieso opvalt is het feit dat, ondanks de gunstige stemming onder de leden, nog maar weinig publicisten zich onverdeeld positief hebben uitgelaten over de fusie.

Misschien is dat de Nederlandse aard. We mengen ons wel in het publieke debat, maar dan bij voorkeur wat zuinigjes, liefst met een opgestoken vinger en een wijze raad. Zelden zijn we onverholen enthousiast. In Amerika is dat anders. Daar is het gebruikelijk dat beroemdheden in het openbaar hun steun betuigen aan een presidentskandidaat. Obama's populariteit steeg fors toen Oprah Winfrey zich openlijk achter hem stelde. In Nederland ondersteunde André Rieu VVD-kandidaat Toine Manders bij de Europese verkiezingen, maar het effect was toch minder en het blijft een uitzondering.

Toch is de bijval van prominente leden en niet-leden voor de fusie er wel degelijk. Ik citeer. Volgens Tjalling Tiemstra, oud-cfo Hagemeijer en lid van de raad van toezicht van de AFM “lijkt de nieuwe beroepsorganisatie voldoende waarborgen te bevatten om de onmiskenbare synergieën van een combinatie van NIVRA en NOvAA te realiseren, zonder daarbij de eigenheid van beide beroepsgroepen in gevaar te brengen”.

SER-voorzitter Alexander Rinnooij Kan beschouwt de fusie als “een prachtige kans om het accountantsberoep op een hoger plan te brengen en haar relevantie nog beter kenbaar te maken aan de maatschappij”.

Arnold Schilder, voorzitter IAASB, vindt het fusierapport inhoudelijk en qua stijl heel goed. “Mooie balansen gevonden her en der. En gelukkig herken ik ook het nodige uit ons rapport! En al komt er niet één maatschappelijk forum, de stakeholdersdialoog is wel degelijk een Forum-functie!”Ook Leen Paape, bestuurslid van Nyenrode Business University, is voorstander van de fusie “omdat in mijn ogen één organisatie krachtiger is dan twee. Eendracht maakt macht en het verder versterken van hat profiel van de accountant is - zeker in deze tijden - van groot belang”.

Jos Nijhuis, ceo van Schiphol, is van mening dat een gefuseerde beroepsorganisatie “een substantiële bijdrage kan leveren aan een voortdurende verbetering van de kwaliteit van het beroep. En dat is zeker nodig in deze steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Als ceo en commissaris maak ik direct mee welke belangrijke rol de accountants in uiteenlopende functies vervullen op het gebied van financiële en ook steeds meer niet-financiële rapportage en verslaggeving”.

Ook Leja Gouwens, voorzitter NIVRA Young Professionals, ziet naast enkele kleine overkomelijke nadelen alleen maar voordelen in deze fusie. “Voor NYP betekent dit de mogelijkheid tot een groter netwerk van Young Profs, waarmee wij een grotere stempel kunnen drukken op de beroepsorganisatie. Daar worden immers beslissingen genomen die betrekking hebben op onze toekomst.”

Eigenlijk heb ik hier maar weinig aan toe te voegen, of het moesten de namen van Jules Muis, Marcel Pheijffer en Wouter Bos zijn. Maar dat wist u al.

Vergeet u vooral niet om de ledenpeiling in te vullen en graag tref ik u op de Algemene Ledenvergadering op 16 december.

Berry Wammes
algemeen directeur a.i.

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.