Magazine

Een frisse golf

Klagen is een typisch Nederlandse eigenschap. Het weer is waardeloos, de trein te laat en de politiek belabberd, aldus kunnen we een groot deel van onze dagelijkse gespreksstof samenvatten.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2006

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Niet iedereen reageert op tegenspoed zoals wij dat doen. Russen zijn het gewend en organiseren eromheen, Engelsen trekken hun wenkbrauwen op en maken een onderkoelde grap en Amerikanen veren enthousiast op om het kwaad met wortel en tak uit te roeien. Klagen helpt in ieder geval niks. De vraag is wat je eraan kunt doen, en wel zodanig dat het meer energie oplevert dan het kost.

Neem nu de regeldruk. De stortvloed aan regels is een onvermijdelijk gegeven, evenals de drangvan beleidsmakers om er nieuwe regels bij te verzinnen. Verstandig is het dan ook om dit gegeven te accepteren en te bekijken hoe we de stroom kunnen kanaliseren en indammen - een aanpak die historisch gezien goed bij ons Nederlanders past.

Het is ook de aanpak die we als NIVRA hebben gekozen toen we de Wta, het Bta, de Wtra, de herziene Achtste EU-richtlijn, de Code of Ethics en vele internationale auditstandaarden op ons af zagen komen. In een vroeg stadium hebben we ons al afgevraagd hoe de gemiddelde praktijkbeoefenaar dit allemaal moest verwerken. De oplossing was, zoals gezegd, kanaliseren en indammen, en - om in landschappelijke termen te blijven - herverkavelen. Dus geen lappendeken met stiksels en gaten, maar een coherent en vooral ook consistent geheel.

Onze medewerkers van de afdeling Beroepsontwikkeling en -reglementering hebben de afgelopen maanden overuren gedraaid en het resultaat zal een compleet herziene set Regelgeving Accountancy zijn, een bundel die naar verwachting straks drie delen zal beslaan.

Zover is het nog niet. Momenteel verwerken we de honderden pagina’s commentaar op de concept Gedrags- en Beroepscode. Daarbij proberen we dicht bij de oorspronkelijke tekst van de Code of Ethics te blijven, waar mogelijk willen we aanvullende Nederlandse regelgeving vermijden.

De komende maanden komen we met een groot aantal nieuwe verordeningen bij u langs. Het lijkt erger dan het is, in veel gevallen gaat het om aanpassingen die nodig zijn om er een consistent geheel van te maken. Zo zal de Fraudeverordening vervallen, omdat de wet (via het Bta) inmiddels voorziet in de noodzakelijke bepalingen. En zal de vorig jaar ingevoerde richtlijn Kwaliteitsbeheersing (RKB1) worden opgenomen in onder andere de Verordening Accountantsorganisaties.

Anderzijds treden er wel degelijk veranderingen op die persoonlijke gevolgen voor u kunnen hebben. Allereerst krijgt het gezegde ‘wie schrijft die blijft’ een nieuwe betekenis: documentatie is essentieel. Dat geldt zowel voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing als voor de dossiers. Maar er is meer: er komt een PE-plicht voor ‘accountants in business’ en als u zelfstandig adviseert wordt u wellicht als openbaar accountant - met bijbehorende contributie - aangemerkt. Voorts verandert het verklaringenstelsel en komt er een richtlijn voor privacy-audits. Ook komen er specifieke voorschriften voor accountantsafdelingen van bedrijven en overheden.

Er komt de komende tijd dus een golf aan regelgeving op u af. Dat is geen reden tot klagen en zeker geen aanleiding voor paniek, we zullen ervoor zorgen dat u tijdig en goed wordt voorgelicht. Bovendien is het maar een golf en geen tsunami. Om het verschil te onderstrepen adviseer ik u de attitude van de bader in zee: loop niet weg, laat de golf rustig over u heen komen, knipper even met de ogen en duik daarna verfrist het water in.

Gert Smit
algemeen directeur

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.