Magazine

Accountancy leuk?

In mijn columns schijn ik kritischer te worden. Soms zelfs ronduit negatief. Steeds vaker krijg ik dan ook de vraag of ik mijn werk nog wel leuk vind.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2006

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Een terechte vraag. Een vraag die ik mijzelf ook regelmatig stel. Een normale vraag overigens voor iemand die aan het einde van zijn studie zit. Het einde van een periode is in zicht. Een natuurlijk moment voor twijfel is gecreëerd.

De vele ontwikkelingen die binnen het beroep aanwezig zijn, zijn niet allemaal positief. In toenemende mate wordt een poging gedaan het beroep verder te bureaucratiseren. Een overdaad aan regels is aan mij niet besteed en voedt mij in mijn twijfel. Het lijkt mij dan ook terecht dat ik kritisch tegenover de huidige ontwikkelingen sta.

Bovendien is elke accountant van nature kritisch. Onze management letters gaan altijd over zaken die niet goed gaan of beter kunnen. Vrijwel nooit schrijven we op dat iets goed functioneert. Al dan niet uit huiver voor schadeclaims bij achteraf gebleken gebreken. Dit zit zodanig ingebakken dat assistenten soms denken dat we alleen maar op zoek zijn naar fouten.

Vind ik mijn werk leuk? Soms wel en soms niet. Van het invullen van de zoveelste checklist loop ik niet warm. Dat ik hemel en aarde moet bewegen om mijn opgebouwde vrije dagen te mogen gebruiken voor mijn scriptie, draagt niet bij aan mijn arbeidsmotivatie.

Om met een team bezig te gaan en een controle tot een goed einde te brengen, geeft daarentegen veel voldoening. Net als de contacten met mijn klanten. Het overdragen van kennis biedt mij plezier. Om te zien dat studenten die ik ooit heb voorgelicht over accountancy kiezen voor het beroep is fantastisch.

Ik merk dat ik energie haal uit werken met anderen. Het contact en de interactie zorgt voor de variatie en uitdaging die ik zoek. Net als de vaktechnische discussies die ik voer met collega’s. Voor mezelf heb ik dan ook de keuze gemaakt dat ik mij meer wil richten op het verzorgen van cursussen, in combinatie met het uitvoeren van controleopdrachten.

Accountancy biedt mij nog volop uitdagingen. Ik moet alleen nog uitzoeken bij welke ik mij het beste kan ontplooien.

Enige jaren geleden was accountancy mijn hobby. Intussen is het steeds meer werk geworden. Dat ik de moeite neem om mijn kritiek te uiten, geeft aan dat ik voor mijzelf nog wel toekomst zie in de accountancy.

Nu nog alles in balans krijgen.

Homme Idzerda

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.