Magazine

Kleine speler, grote klanten

Het twee jaar oude Coney is bewust klein, maar de ambitie van de veelal van de big four afkomstige vijf partners is groot. En ze zijn eigenzinnig: "Er wordt vaak veel te ingewikkeld gedaan over in control zijn."

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 3, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Klaas Deknatel

De benadering van het in control of compliant zijn kan simpeler dan men vaak denkt. Dat zegt Pieter de Kok (34), een van de partners van Coney. Hij signaleert dat werknemers bij grote ondernemingen vaak zeer sceptisch staan tegenover nieuwe regelgeving en nieuwe procedures.

“De perceptie is dat het allemaal erg ingewikkeld is om compliant te zijn aan nieuwe regels, wetten en voorschriften, zoals Sarbanes-Oxley. Maar als je tussen de regels door leest, dan blijken bij dit soort nieuwe regelgeving eigenlijk slechts een paar simpele vragen relevant: wat zijn de risico's, wat zijn mijn controls, hoe krijg ik die in de greep, welke mensen zijn daar verantwoordelijk voor en hoe vullen we dat in? Behalve dat de processen uiteindelijk effectief moeten zijn, gaat het er vooral om dat je alle mensen uit de organisatie meekrijgt. Dat ze begrijpen waar het om gaat, wat hun rol is en waarom die van groot belang is. Dat de scepsis kortom plaatsmaakt voor awareness.

Ex-big four

Coney bestaat nu ruim twee jaar, opereert vanuit twee kantoren (Schiphol-Rijk en Capelle aan de IJssel) en bestaat uit vijf partners: drie registeraccountants, een fiscalist en een IT-auditor. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met in governance gespecialiseerde juristen. Ook staan er enige werknemers op de loonlijst en worden mensen soms tijdelijk ingehuurd. Coney werd opgericht door de twee registeraccountants Joris Joppe en Pieter de Kok, beiden af komstig van Ernst & Young. Een jaar later sloot IT-auditor Marco Hill (ook ex-Ernst & Young) zich aan, in 2007 gevolgd door accountant Jan Jaap Kuiper en fiscalist Marc Schoenmakers.

“We benaderen interne beheersing vanuit de verschillende hoeken, zodat we een geïntegreerd produc t aan kunnen bieden”, aldus Marco Hill. “Dat betekent dat we behalve financiële ook fiscale, juridische en IT-expertise aanbieden. We zijn complementair aan elkaar.”Coney wil de komende jaren verder groeien en denkt daarbij aan nieuwe partners. “Het zou een groep van bijvoorbeeld twaalf of achttien man kunnen worden”, zegt De Kok. “Een voorwaarde is wel dat toekomstige partners en personeel net als wij minstens tien/twaalf jaar werkervaring hebben, bij voorkeur bij een van de big four. We richten ons op controleraamwerken bij multinationals en grotere ondernemingen en het vergt nu eenmaal ruime ervaring om daar met betrokkenen op niveau over te kunnen praten.”

Weblogs

Waarom zijn jullie voor jezelf begonnen?

Vooral het ondernemende aspect trok Hill en De Kok aan. “Het is een wereld van verschil zoals we nu ondernemen”, zegt De Kok. “Wij hebben het bedrijf vanaf nul moeten opbouwen. Dat vergt dynamiek en ambitie. Ik had natuurlijk bij Ernst & Young kunnen blijven en nog 25 jaar als accountant jaarrekeningen kunnen controleren, maar ik wilde meer afwisseling, vrijheid en uitdaging.

Ik ben nu ook weer echt aan het doen waar ik goed in ben: nadenken over risico's en hoe die via een controleraamwerk in de greep kunnen worden gehouden. Ik ben, kortom, meer aan het meedenken met de onderneming.”

“We zijn nu echt met die ondernemingen bezig”, vult Hill aan. “Niet als buitenstaander maar van binnenuit, als sparring partners van het management. Dat leidt tot veel meer betrokkenheid bij klant en project. Verder hebben we als kleine onafhankelijke partij meer ruimte om onze individuele visies uit te dragen over bepaalde vakontwikkelingen of bedrijven. Dat doen we bijvoorbeeld ook op onze weblogs.”

Ivoren toren

Coney heeft zijn dienstverlening ingedeeld in drie takken: projectmanagement, tooling en training. Dat laatste betreft (onder andere door het NIVRA) geaccrediteerde workshops over aspecten van het in control-vraagstuk voor collega-accountants en controllers. De Kok en Joppe geven ook les aan de Nyenrode Business Universiteit. Tooling is vooral de bezigheid van Hill.

“Kort door de bocht zorgen wij ervoor dat ondernemingen de juiste systemen hanteren en data hergebruiken voor compliance-doeleinden”, zegt hij. “Het gaat om de integratie tussen kernprocessen en compliance-eisen.” De core business is nu echter het projectmanagement, vooral gericht op het compliant maken van grote organisaties, ook al willen ze dat zelf liever niet zo noemen. “Het begrip compliance is ons inziens de laatste tijd erg uit zijn verband gerukt”, zegt De Kok. “Het is natuurlijk belangrijk om de regels en voorschiften na te leven, maar er zijn nog geweldig veel andere risico's die de kern van het bedrijf kunnen raken en afgedekt moeten worden met een effectief controleraamwerk. Wij vinden compliance dan ook niet iets dat je als zodanig moet benoemen en een organisatie in moet duwen, bijvoorbeeld door allerlei additionele functies in te richten die er vanuit een ivoren toren op moeten toezien. Het gaat er vooral om dat de mensen in die organisatie begrijpen waarom ze wat moeten doen. Dat geldt voor het naleven van de regelgeving maar ook voor het beheersen van andere risico's.”

‘Op scherp’

De mannen van Coney zijn dan ook veelal op de werkvloer te vinden om dit op werknemers over te dragen. De Kok: “Het gaat er om dat zij het gevoel krijgen dat ze een belangrijke schakel in de organisatie zijn. Dat gevoel is de laatste jaren met de komst van allerlei onbegrijpelijke regels en lastige procedures bij veel grote bedrijven geminimaliseerd.”

Is die aanpak echt zo nieuw?

“Er zijn hierover al honderden boeken geschreven”, erkent De Kok. “Toch zie ik dat in heel veel organisaties nog altijd een paar mensen worden aangesteld, al dan niet in de vorm van een compliance office, die vervolgens compliance gaan najagen. Dat is ons veel te gemakkelijk. Het gaat er vooral om dat je de mensen in de organisatie mee krijgt. Het mooiste compliment is als we horen dat we met onze aanpak de mensen weer op scherp hebben gekregen.”

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.