Magazine

Zwart-wit

In het verleden heb ik vaak het verwijt gekregen dat ik zaken te zwart-wit bekijk. Deels is dat bewust geweest, omdat dit voor mij een manier is om de verschillende standpunten boven tafel te krijgen. Deels ook omdat ik in bepaalde gevallen ervaring miste om alle aspecten te overzien. Inmiddels ben ik daar veel beter toe in staat.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

┬╗ Download dit artikel in pdf

Gelukkig ben ik niet de enige die ongenuanceerd kan denken. Wereldwijd is een discussie aanwezig die is ontstaan uit het hokjesdenken van Nederland. Laura, een meisje van dertien, wil solo de wereld rondzeilen. De discussie daarover is zwart-wit. Velen zijn tegen. De redenen zijn divers. Ze is te jong, ze moet nog voldoen aan de leerplicht, het zou slecht zijn voor haar sociale ontwikkeling. Allerlei argumenten die ik niet zwaarwegend vind. Op basis van vergelijkbare argumentatie kan ik namelijk aanvoeren dat dit juist goed is voor haar sociale ontwikkeling op een moment dat ze daar nog vatbaar voor is. Net als de tegenstanders heb ik hier geen onderzoek naar gedaan. Niet naar het meisje en niet naar de onderbouwing van de argumenten.

Binnen ons beroep woedt ook een discussie. Mag een externe accountant de functie van interne accountant vervullen. Geen nieuwe discussie. Ook in 2004 is hieraan aandacht besteed, maar minder heftig dan nu. De voor- en tegenstanders laten volop van zich horen. Hoewel wordt geprobeerd met argumenten en onderzoeken te overtuigen, zijn ook hier de stellingen al behoorlijk ingegraven.

Het bijzondere is dat veel stellingen zijn ingenomen, puur op basis van compliance (overigens beide kanten uit). Nuances zijn daarbij soms ver te zoeken. Zelfs bij de stelling op Accountant.nl of de combinatie in beginsel mogelijk moet zijn, geeft ruim tweederde aan dat dit niet kan. Een discussie waarbij een staaltje zwart-wit denken tentoon wordt gespreid die zelfs ik in mijn jonge jaren als te contraproductief zou hebben beschouwd.

Belangrijk aspect lijkt me namelijk wat de werkzaamheden van een IAD zijn. Dit uitgangspunt komt namelijk niet naar voren in de discussie. Niet alleen wordt hiermee aan de diversiteit van de IAD geen recht gedaan. Ook wordt daardoor een discussie gevoerd op basis van verschillende uitgangspunten.

Discussie vind ik nog steeds een goede en leuke manier om standpunten helder te krijgen. Dit draagt namelijk bij aan het opdoen van de kennis en ervaringen om genuanceerde afwegingen te kunnen maken.

Laten we wel inhoudelijk zaken beoordelen. Dan kan Laura goed voorbereid veilig de wereldzee├źn bevaren en kan de externe accountant bepaalde interne audits uitvoeren.

Homme Idzerda

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.