Nieuws

'Accountants moeten van zich afbijten'

Juristen, accountants en analisten moeten veel steviger van zich afbijten. Zij moeten topmanagers van beursfondsen dichter op de huid zitten. Het aantal financiële schandalen zou daardoor veel kleiner uitvallen.

Dat stelde John Coffee, directeur van het Center of Corporate Governance van de Columbia Law School ten overstaan van honderden bedrijfsjuristen in het Amerikaanse Mineapolis. Maar, stelde Coffee, de externe specialisten laten zich afbluffen.

In Amerika geldt Coffee als een prominente deskundige in het bedrijfsrecht. Twee jaar geleden was hij gasthoogleraar van de Anton Philips Leerstoel voor het academisch jaar 2005-2006 van de Universiteit Tilburg.

"Beleggers vertrouwen op deze deskundigen, maar zij verzuimen om aan de bel te trekken", zei Coffee tot een gehoor van een paar honderd juristen. "In de ogen van de publieke opinie spelen ze onder één hoedje met frauderende bestuurders. Sommige accountantskantoren en bedrijfsjuristen hebben zich door hoge vergoedingen laten verleiden om ondoorzichtige informatie glad te strijken. Fout,en niet in het belang van aandeelhouders."

Het gaat Coffee echter te ver om de financiële schandalen uit het verleden volledig in de schoenen van accountants en bedrijfsjuristen te schuiven. De belangrijkste oorzaak van financiële schandalen is volgens hem te vinden in de beloningsstructuur in de top van het bedrijfsleven.

Hij verwijst naar een onderzoek aan uit 2004. Daaruit blijkt dat de meeste herzieningen van jaarrekeningen plaatsvinden bij bedrijven waar de gemiddelde optiebeloning voor het management dertig miljoen dollar bedraagt. Bedrijven waar nooit iets aan de hand is, hebben een gemiddelde optiebeloning van nog geen drie miljoen dollar.

Coffee stelt dat juristen en accountants te vaak buiten de onderneming staan. Zij zouden daarentegen moeten aanschuiven bij de raad van bestuur, waar zij controversiële beslissingen kritisch tegen het licht kunnen houden. Hun aanbevelingen zouden zij aan de auditcommissie van het bestuur moeten sturen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.