Nieuws

Advocaat wil duidelijkheid over zorgplicht media

Harry Mens van het televisieprogramma Business Class heeft een brief gekregen van Bartels Advocaten. Daarin stelt advocaat Dion Bartels dat het programma haar zorgplicht tegenover beleggers heeft verzaakt.

Bartels vertegenwoordigt beleggers van het omstreden vastgoedfonds Palm Invest, waartegen justitie een onderzoek is begonnen.

"Harry Mens staat bekend als een kenner van de vastgoedmarkt", aldus advocaat Sanjeev Loilargosain van Bartels Advocaten. "Met zijn programma bereikt hij de doelgroep van potentiële beleggers. Ik vind dan ook dat op Business Class een bijzondere zorgplicht rust om aanbieders van reclames te screenen. Al is het alleen maar door de gegevens te bekijken bij de Kamer van Koophandel."

Gisteren repte Loilargosain reeds in de Volkskrant over de aansprakelijkheid van diverse media bij het mogelijke debacle rond Palm Invest, in het bijzonder Harry Mens en RTL. Ook Ajax werd in dat bericht abusievelijk genoemd.

"Het gaat echter over Amsterdam Arena, maar die zaak is anders", zegt Loilargosain. "Dat is alleen maar reclame, zonder inhoudelijke informatie. Bij Business Class is dat anders. Daar zijn bewust informatieve commercials uitgezonden."

Bartels is nog niet zo ver dat hij een rechtszaak aanspant tegen Mens en Business Class. Het is hem in eerste instantie te doen om een dialoog, waarbij de vraag centraal staat of er sprake is van een geschonden zorgplicht.

"Maar het kan wel leiden tot een rechtszaak", vervolgt Loilargosain. "De vraag is dan of een dergelijke zorgplicht op Business Class rust en of zij daarbij heeft gehandeld zoals zij had moeten doen. Als de rechter beslist dat Business Class haar zorgplicht tegenover beleggers heeft geschonden, dan is er vermoedelijk ook sprake van aansprakelijkheid."

"Dit gaat ook over de rol van de media. Het wordt tijd dat die zich bewust zijn van verantwoordelijkheid als informatiedragers."

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.