Nieuws

Parmalat-claim van 10 miljard dollar tegen Grant Thornton

Accountantskantoor Grant Thornton International ziet zich geconfronteerd met een claim van tien miljard dollar. Die is ingediend door het Italiaanse zuivelconcern Parmalat.

Dat beschuldigt Grant Thornton van actieve betrokkenheid bij de jarenlange fraude die het landbouwbedrijf de das omdeed.

Bewindvoerder Enrico Bondi beschuldigt het accountantskantoor ervan de plundering van het zuivelconcern te hebben gefaciliteerd. Eerder werd ook Deloitte aansprakelijk gesteld. Dat kantoor nam de controlewerkzaamheden in 1999 over van Grant Thornton. Deloitte heeft geschikt voor 140 miljoen dollar.

Grant Thornton International zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de fraude. De fraude zou het eigenhandige werk zijn van de vroegere partners Lorenzo Penca en Maurizio Bianchi. Inmiddels maakt het Italiaanse accountantskantoor in kwestie geen onderdeel meer uit van Grant Thornton International.

Grant Thornton lag al langer onder vuur bij de Parmalat-zwendel. Zo beschuldigde Deloitte haar ervan informatie achter te houden. Deloitte nam de controlewerkzaamheden van de holding van Parmalat in 1999 over van Grant Thornton, maar Grant Thornton bleef wel werken voor enkele dochterondernemingen van Parmalat. Deloitte zette vraagtekens bij Parmalat's tussentijdse resultaten van het eerste halfjaar 2003.

In de afgelopen jaren hebben ook banken claims ontvangen van Parmalat. Zo eiste de bewindvoerder in 2004 tien miljard dollar van Citi Group. Eind vorig jaar hebben Italiaanse banken een schikking getroffen met Parmalat van 420 miljoen euro. Enrico Bondi wil met vergoedingen Parmalat herbouwen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.