Nieuws

Beleggers en Belgische regering procederen over legitimiteit Fortis-verkoop

Zo'n zeventienhonderd Belgische beleggers in Fortis betoogden gisteren voor het hof van beroep dat de Belgische regering de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas er door heeft gedrukt met onwettige koninklijke besluiten.

De voor de verkoop noodzakelijke besluiten zouden nooit in het Belgisch Staatsblad zijn afgedrukt. Met deze actie proberen de beleggers de verkoop van Fortis ongedaan te maken.

De koninklijke besluiten machtigden de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) om de verkoop te onderhandelen met de Franse bank. Maar volgens het advocatenkantoor Modrikamen, dat optreedt namens de Belgische Fortis-beleggers, heeft niemand die besluiten ooit gezien. Daardoor zou de ontmanteling van Fortis ongeldig zijn.

De tegenpartijen betogen dat publicatie van de koninklijke besluiten niet verplicht is omdat ze geen reglementair karakter hebben. Toch heeft de regering Leterme deze afgelopen maandag toch gepubliceerd.

De regering is niet onder de indruk van de actie van het advocatenkantoor. "Het klopt inderdaad dat het koninklijk besluit iets later is getekend dan verwacht", aldus een regeringsverklaring. "Maar daar is niets mis mee. Juridisch is er geen enkel probleem met een koninklijk besluit dat wordt ingevoerd met terugwerkende kracht."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.