Nieuws

'Meer fulltime hoogleraren nodig'

De kwaliteit van de accountantsopleiding is gebaat bij een groter aantal van fulltime, onafhankelijke hoogleraren. Dat vinden directeur Leen Paape van NIVRA-Nyenrode en zijn voorganger Marcel Pheijffer. Ook het aantal promovendi moet omhoog.

Paape en Pheijffer zeggen dit in een interview in het dezer dagen te verschijnen maartnummer van 'de Accountant'.

Pheijffer: "Als er al een zaak is die ons, maar uiteraard ook de andere universitaire opleidingen, parten speelt dan is het dat er een tekort is aan onafhankelijke hoogleraren. Hoe dat komt? Ik denk dat diverse factoren een rol spelen. Dat begint bij de salariëring. Een hoogleraar hier verdient absoluut niet slecht, maar het is uiteraard niet te vergelijken met wat een partner bij een groot kantoor ontvangt. Ook worden veel mensen afgeschrikt door de al of niet vermeende bureaucratie die bij onderwijsinstellingen zou bestaan. Daarover kan ik alleen maar zeggen dat die bij Nyenrode, als particuliere universiteit die z'n eigen broek moet ophouden, wel meevalt."

Pheijffer pleitte eerder op deze site voor meer onafhankelijke hoogleraren.
Een andere gezamenlijke wens is een toename van het aantal vakgenoten dat besluit te promoveren.

Paape: "In vergelijking met enkele jaren geleden zie je een vooruitgang. Maar ik vind het nog niet genoeg. Wil je het wetenschappelijke niveau van het vak op peil houden, dan is het absoluut noodzakelijk dat meer accountants promotieonderzoek gaan doen. Ik acht het als directeur van NIVRA-Nyenrode mijn taak om een bijdrage te leveren aan een toename hiervan. Onder meer door bij kantoren er op aan te dringen medewerkers die willen promoveren meer mogelijkheden hiertoe te geven."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.