Nieuws

Docters van Leeuwen stapt in antifraudebureau

Arthur Docters van Leeuwen wordt per 1 april 2008 voorzitter van de raad van advies van IRS (Independent Risk Solutions). Het is alweer zijn derde bijbaan sinds de voormalig voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten in 2007 met pensioen ging.

Docters van Leeuwen is al voorzitter van Holland Financial Center en research fellow aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Met zijn functie bij IRS wil hij een bijdrage leveren aan de private bestrijding van fraude en de verbetering van integriteit. "Rond fraudebestrijding heerst teveel defaitisme. Een goed commercieel initiatief op deze gebieden verdient steun", zegt hij in een toelichting. "Uiteraard ga ik mijn ervaring bij de AFM daarvoor inzetten, hoewel ik niet zelf onderzoek ga doen."

"Ik steun het nieuwe bureau omdat hier veel disciplines bij elkaar komen. Ik denk aan opsporing, ICT en financiële kennis. Dat mag dan op commerciële basis zijn, maar ik denk toch dat hier iets toe te voegen is aan de initiatieven die er al zijn. Met name in het achterhalen van fraude zijn we in Nederland toch nog niet geweldig goed."

"De verschillende disciplines werken nog lang niet zo samen als zou moeten. Dat komt onder andere doordat de beloning daar niet op is afgestemd. Bij het particulier initiatief is wel een marktconforme beloning, daardoor is daar ook meer mogelijk. De markt kan dingen doen die de overheid niet kan."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.