Nieuws

Lehman Brothers vangt bot bij Aziaten

De Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers heeft begin augustus tevergeefs gepoogd de helft van haar aandelen te verkopen. Maar de Zuid-Koreaanse en Chinese partijen die hiervoor zijn benaderd, vonden de vraagprijs te hoog.

Dat meldt de Financial Times. De onderhandelingen zouden begin augustus hebben plaats gehad en zijn geheim gehouden. De onderhandelingen zouden zijn gevoerd met de Korea Development Bank en Citic Securities uit China. Beide zijn staatsbanken.

De vraagprijs per aandeel zou vijftig procent boven de huidige waarde liggen. Sinds begin 2007 is de aandelenkoers van Lehman Brothers bijna 85 procent verminderd. De bank is nu 9,5 miljard dollar waard.

De druk op Lehman Brothers om nieuw kapitaal aan te trekken is groot. Financieel analisten verwachten dat de bank in september opnieuw een forse afschrijving zal moeten doen, waarschijnlijk vier miljard dollar. Dit in verband met de hypotheekcrisis.

Het alternatieve scenario is dat Lehman Brothers bedrijfsonderdelen zal moeten verkopen, mogelijk zelfs allemaal. Daaronder ook de geplaagde vastgoedportefeuille van veertig miljard dollar en de unit asset management van tien miljard dollar.

Het nieuws volgt op de recente voorspelling van Harvard-econoom Kenneth Rogoff dat binnen afzienbare tijd een grote bank zou omvallen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.