Nieuws

Open Europe: aantal EU-ambtenaren veel hoger dan officieel becijferd

De Europese Unie heeft ernstige fouten gemaakt bij het tellen van haar werknemers. Dat stelt de denktank Open Europe. De EU zou maar liefst 170.000 werknemers tellen, aldus het onderzoek van Open Europe. Volgens de Europese Commissie zijn er 34.000 EU-ambtenaren.

De Europese Unie heeft volgens Open Europe in haar berekeningen niet de ambtenaren van de Europese agentschappen en de EU-vertegenwoordigingen in de lidstaten meegerekend. Ook de ambtenaren van het Europees Parlement en de Europese Rekenkamer zijn niet meegeteld, meent de eurosceptische denktank.

"De Europese Unie heeft meer ambtenaren dan het Britse leger soldaten heeft", aldus de website van Open Europe. Deze organisatie suggereert dat de vermeende misrekeningen bij de Europese Unie het gevolg zijn van een bewuste keuze.

Open Europe suggereert dat de vermeende misrekeningen bij de Europese Unie het gevolg zijn van een bewuste keuze. De Commissie wil niet dat het exacte aantal EU-ambtenaren bekend wordt. De ware omvang van Europese ambtenarij zou slecht vallen bij de burgers van de lidstaten, aldus een verklaring van Open Europe. Ambtenaren zijn immers niet gekozen, maar hebben door hun grote aantal wel veel macht.

De Europese Commissie heeft in een reactie laten weten dat de personeelscijfers wel degelijk kloppen. Er zijn 34.000 EU-ambtenaren, stelt de Commissie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.