Nieuws

SRA ontkent loslaten regelgeving door accountantskantoren

De constatering dat accountantskantoren regels in het kader van de AFM-vergunningen en de bepalingen van de WWFT niet zo nauw nemen, wordt niet gedeeld binnen de SRA. Gisteren signaleerde Jan Wietsma van Full Finance Consultants dat accountants de regels met een korrel zout nemen.

"Menig accountantskantoor lijkt weer te vervallen in oud gedrag, nu de vergunningen door de AFM zijn verstrekt", aldus Wietsma op de website van Accountancynieuws. "Dit veelal onder het mom van 'de vergunning is binnen, de AFM komt toch niet meer langs en het heeft al genoeg geld gekost'. Overigens is bij de invoering van de WWFT een soortgelijk gedrag zichtbaar." 

De SRA is verbaasd over deze uitlatingen. "Ik heb het met stijgende verbazing zitten lezen", zegt directeur Cees Meijer. "Ik herken het niet, dit hoor ik niet van kantoren die bij ons zijn aangesloten. Wel merken we dat na kantoren na het verkrijgen van de vergunning van de AFM overgaan tot de orde van de dag. Maar dat is niet hetzelfde als de regels niet nakomen." 

"Dat zou dom zijn, want je gooit dan alle gedane investeringen overboord. Bovendien gaat het nu om het behoud van de vergunning. Niemand weet nog hoe veel inspanning en kosten dat met zich meebrengt, maar men is wel positief gestemd." 

Wel herkent Meijer de door Wietsma geuite kritiek op de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (WWFT). "Er zit overkill in die wetgeving. Ik heb onlangs een voorbeeld daarvan gegeven aan een aantal leden van de Tweede Kamer. Een docent kreeg een vraag van een accountant over een klantcase. Omdat het antwoord kan worden opgevat als een advies, zou de docent eerst die klant in levende lijven moeten zien en een kopie van zijn identiteitspapieren moeten vragen." 

"Daarvoor is de WWFT niet bedoeld. Kantoren hebben nog wel eens moeite met het doorschieten van de regels. Je kunt je afvragen of de wet in bestaande vorm wel te handhaven valt. Zo ja, tegen welke kosten dan." 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.