Nieuws

Topdrukte bij nieuwe tenders accountantscontrole

De economische crisis heeft geleid tot een groot aantal tenders van bedrijven die de kosten voor accountantscontrole willen drukken. Volgens Ernst & Young in Engeland is de piek in aanbestedingen deze eeuw nog niet eerder zo hoog geweest.

"De economische situatie leidt tot een significante toename van het aantal tenders voor accountantsopdrachten", aldus John Flaherty, hoofd Assurance van Ernst & Young in Engeland. "Potentiële opdrachtgevers vragen ons of we de controlekosten kunnen reduceren." 

Twee voorbeelden van zo'n prijsgedreven uitschrijving deden zich voor bij de Britse beursgenoteerde bedrijven IMI en Rentokil. De eerste verruilde na twintig jaar KPMG voor Ernst & Young. Rentokil koos voor KPMG ten faveure van PwC. 

Geluiden over een hevige concurrentieslag in de accountancy zijn al eerder gehoord, ook in Nederland. Begin juli van dit jaar stelde PricewaterhouseCoopers dat Ernst & Young probeerde te werven onder haar klanten. Daarbij zou het vooruitzicht van prijsvoordeel zijn gebruikt. 

Flaherty van Ernst & Young UK wijst erop dat de hevige concurrentieslag leidt tot aanbiedingen van accountantskantoren die balanceren op de grenzen van wat ethisch toelaatbaar is. Hij noemt de overeenkomst tussen KPMG en Rentokil waarin sprake is van een combinatie van externe controle en interne controlediensten. 

"De manier zoals zij dat  hebben gebundeld en beschreven brengt hen dichter bij de scheidslijn tussen wat acceptabel en wat niet", aldus Flaherty.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.