Nieuws

KPMG weigert onderzoek Easy Life

KPMG doet geen onderzoek naar het onttrekken van financiële middelen door de directie van beleggingsmaatschappij Easy Life. Twee verdachten die wegens fraude gearresteerd zijn, werken niet mee aan vrijwaring van KPMG.

Het onderzoek  is een initiatief van het openbaar ministerie. Dit nadat onderzoek door de Belastingdienst naar de fraude bij Easy Life niet was meegenomen in het proces. De rechtbank in Den Bosch bepaalde dat onafhankelijk accountantsonderzoek inzicht moet geven in de boekhouding van Easy Life. Het openbaar ministerie had daarop het onderzoek gelast, maar zonder ruggespraak met de verdachten.  Naar verluidt zou zo'n onderzoek door KPMG een kwart miljoen euro hebben gekost.

Ruim een jaar geleden deed de politie invallen bij Easy Life op verdenking van fraude. Van de 42 miljoen euro die beleggers hadden ingelegd, was slechts 7,5 miljoen euro belegd. De rest zou zijn opgegaan aan auto's, etentjes, clubs en sieraden. Om te achterhalen waar de financiële middelen zijn gebleven is onderzoek nodig.

Accountants doen dit soort onderzoek alleen als zij daarvoor gevrijwaard worden. Zij hebben geen verschoningsrecht en moeten toestemming van de direct betrokkenen hebben om de informatie die zij vinden te delen met derden.

De Telegraaf meldt dat een van de hoofdverdachten, ex-directeur John Wolbers, de vrijwaring aan KPMG niet wil ondertekenen. Dit tot ergernis van medeverdachte Frans Oosterbosch. "Wolbers nam in tegenstelling tot Oosterbosch vaak duizenden euro's per dag op in contanten", aldus Mark Teurlings, advocaat van Oosterbosch. "Hij wilde het onderzoek al eerder beperken en nu weigert hij opeens alle medewerking. Het laat zich raden waarom: accountants liegen niet."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.