Nieuws

'Ook wettelijke controle van niet-financiële informatie'

Binnen afzienbare tijd zal er ook wetgeving worden ingevoerd voor controle van rapportages over niet-financiële informatie. Dat voorspelt Joeri Galas, partner van Mazars. "Ik denk dat dit onontkoombaar is, gezien het toenemend belang van niet-financiële informatie."

Galas reageert op het Onderzoek Bestuurders, gehouden in het kader van de Prix de Mazars. Uit dit onderzoek komt naar voren dat beleggers in toenemende mate vragen naar niet-financiële informatie, bijvoorbeeld over processen in de organisatie, duurzaamheid en marktbewerking.

"Ook wij zien de ontwikkeling dat niet-financiële informatie steeds belangrijker wordt voor beleggers en andere belanghebbenden", zegt Galas. "Die vraagt om een kwaliteitsborging van de gerapporteerde niet-financiële informatie. Tot nu toe ontbreekt het aan die borging."

"Er is maar één moment dat niet-financiële informatie wordt getoetst door een accountant, en dat is voor de presentatie van de jaarcijfers. Dan wordt er gecontroleerd of de informatie daarin niet in strijd is met de gecontroleerde jaarrekening. Maar dit is slechts een minimale toets. In de toekomst zal er meer toetsing nodig zijn."

Op dit moment denken alle grote kantoren na over mogelijkheden om niet-financiële informatie te controleren, zo vertelt Galas. Ook Mazars houdt zich hiermee bezig. "Op een zeker moment zal er een wettelijke verplichting komen voor controle van niet-financiële informatie. Dit is onontkoombaar, als ik kijk naar het belang dat toezichthouders als de AFM toekennen aan informatievoorziening voor beleggers."

Maar voor deze controle verplicht wordt gesteld, kan die ook worden aangeboden door financiële bureaus zonder controlepraktijk. Een aantal daarvan bindt op deelterreinen de concurrentie aan met accountantskantoren.

"Toch verwacht ik niet dat de controle van niet-financiële informatie een vechtmarkt zal worden", stelt Galas. "Voor bedrijven die nu reeds werken met accountants is het niet efficiënt om opeens andere partijen in te schakelen voor de controle van niet-financiële informatie. Ik verwacht dat accountants ook hier de logische partij gaan worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.