Nieuws

‘PwC negeerde alarmsignalen IJslandse banken’

Volgens de speciale aanklager in IJsland heeft PwC haar rol als controlerend accountant van twee IJslandse banken ernstig verwaarloosd. Landsbanki en Glitnir, twee banken die kopje onder gingen in de kredietcrisis, voerden een wanbeleid zonder dat de controlerend accountant aan de bel trok.

Dat blijkt uit een rapport dat een team van deskundigen heeft opgesteld op verzoek van de speciale aanklager op IJsland, zo meldt de Financial Times. Eind 2007,  nog voor het uitbreken van de crisis, waren de twee banken in zware financiële problemen. Zij verhulden echter hun risico's en financiële problemen en deden het voorkomen alsof ze er prima voorstonden.

Deze onwaarheden hadden kunnen leiden tot het intrekken van de bankvergunningen door de IJslandse autoriteiten. De onderzoekers verwijten PwC gefaald te hebben als accountant. Niet alleen doordat de misstanden ontsnapten aan hun aandacht, maar ook doordat de controle niet aan de normen zou voldoen. "The audit work was below acceptable standards in important areas", aldus de onderzoekers.

Afgelopen najaar heeft de IJslandse toezichthouder FME de zaken tegen Landsbanki en Glitnir overgedragen aan de aanklager. Bij Glitnir deed de aanklager een inval. Onderzocht wordt of de handelingen van de banken als misdrijven kunnen worden bestempeld. PwC onthoudt zich van commentaar en zegt mee te werken aan het justitieel onderzoek op IJsland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.