Nieuws

Wientjes machtigste Nederlander, zelfde acht RA’s in Top 200

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes VNO-NCW) is Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) gepasseerd als invloedrijkste Nederlander. In de jaarlijks gepubliceerde Volkskrant Top 200 staan acht RA's, dezelfde als in 2009. Jos Nijhuis is de invloedrijkste, Jaap van Manen de snelste stijger.

Rinnooy Kan (tevens lid van de raad van advies van het NIVRA) verliest zijn nummer één notering na zowel in 2007, 2008 als 2009 de lijst te hebben aangevoerd. Het opschuiven van Wientjes van twee naar een komt vooral door het zwaarder meetellen van de Stichting van de Arbeid, waarvan hij medevoorzitter is. De sociale partners regelen volgens de onderzoekers steeds vaker belangrijke dossiers in de Stichting, in plaats van in de SER.

Net als vorig jaar rangschikt de lijst de invloedrijkste bestuurders uit een database van achtduizend personen via een netwerkanalyse door Christian Gulas (FAS.research, Wenen), volgens een model van Wouter de Nooy (Universiteit van Amsterdam). Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans dat iemand invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid.

De Top 200 van 2010 telt dezelfde acht registeraccountants als in 2009. Van deze acht is alleen Herman Dijkhuizen nog actief in het openbaar beroep. Jaap van Manen is dat formeel ook nog, maar hij neemt eind dit jaar afscheid als partner van PwC.

Van Manen is onder meer lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code en wordt per 1 januari 2011 commissaris bij de Nederlandsche Bank. Die laatste benoeming heeft zonder twijfel bijgedragen aan zijn spectaculaire stijging op de ranglijst, van 94 in 2009 naar 33 nu.

Hoogst genoteerde RA in 2010 is wederom Jos Nijhuis, oud-PwC-voorzitter en tegenwoordig baas van Schiphol en tevens commissaris van SNS Reaal.

De RA-lijst anno 2010 (tussen haakjes de positie in 2009):

  • 21 (23) Jos Nijhuis, president-directeur Schiphol
  • 32 (35) Kees van der Waaij, directievoorzitter Unilever Nederland
  • 33 (94) Jaap van Manen, PwC-partner en hoogleraar
  • 53 (42) Kees Storm, oud-Aegon topman
  • 66 (55) Arie Brienen, directeur Jaarbeurs Utrecht
  • 145 (149) Ben van der Veer, oud-bestuursvoorzitter KPMG
  • 170 (196) Henk Sheffers, oud-financieel bestuurder SHV Holdings
  • 180 (183) Herman Dijkhuizen, bestuursvoorzitter KPMG

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.