Nieuws

Goldman Sachs helpt bij creatief boekhouden Griekenland

Goldman Sachs zou Griekenland in het verleden hebben geholpen het begrotingstekort te verdoezelen. Dit met zogenoemde swap-constructies. Nu het mis is met de Griekse staatsschuld, heeft de Amerikaanse zakenbank een aantal Griekse banken gedowngrade.

Goldman Sachs heeft het advies van twee grote Griekse banken verlaagd van buy naar sell. De twee banken hebben volgens Goldman Sachs te maken met verliezen op de obligatieportefeuilles, oplopende financieringskosten en afnemende marges.

De berichtgeving kwam vlak voordat het Duitse blad Der Spiegel berichtte over de rol van Goldman Sachs bij het maskeren van de Griekse staatsschuld  voor de Europese Unie. Door een financiële constructie kwam de Griekse staatsschuld de eerste vijftien jaar niet op naam te staan van Griekenland, maar op naam van Goldman Sachs en andere banken.

Het tekort van de Griekse overheid zou nog verder kunnen oplopen dan de genoemde twaalf procent. Op de website van het ministerie stond opeens (tijdelijk) een tekort van 37 miljard euro, negen miljard meer dan tot nu toe genoemd. Dat zou neerkomen op een begrotingstekort van zestien procent.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.