Nieuws

BING laakt twijfel aan eigen integriteit

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) is gepikeerd over de gezaaide twijfel aan de eigen integriteit. Het onderzoeksbureau is een commerciële organisatie, maar wekt volgens de kritiek de indruk een verlengstuk te zijn van de overheid. "Wij zijn juist trots op onze afkomst van de overheid."

"We zijn gestart als dochter van de VNG", zegt Jaap ten Wolde van BING. "In een persbericht is drie jaar geleden gemeld dat wij zelfstandig verder gingen. Dat is uitgebreid in de media geweest. Dat wij een zelfstandige organisatie zijn is dan ook genoegzaam bekend. Bovendien staat de achtervoeging BV achter onze naam op de website, die geeft ook aan dat wij zelfstandig zijn."

Hiermee reageert Ten Wolde op een opiniestuk van Peter Schimmel, partner van Grant Thornton. Schimmel bekritiseert zowel BING als het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS).

Schimmel hekelt de passage op de website van BIOS waarin staat dat de organisatie een initiatief is van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het geval van BING valt hij over de tekst waarin het bureau zegt een initiatief te zijn van de VNG.

"Je afficheren met een andere organisatie, zonder te vermelden dat je daar in feite niets (meer) mee te maken hebt, doet mij twijfelen aan de zuiverheid van de inzet van het handelen", zo schrijft Schimmel.

Ten Wolde peinst er niet over de gewraakte tekst op de website aan te passen. "We willen er juist blijk van geven dat we uit het zorgvuldige nest van de overheid komen. We gaan de website dan ook niet aanpassen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.