Nieuws

PwC gedaagd na debacle Amerikaans handelshuis

PwC moet in de VS stukken overhandigen aan toezichthouders in de zaak van het failliete MF Global. Het Amerikaanse handelshuis ging begin deze maand ten onder na een mislukte miljardengok op Europese staatsobligaties.

De informatie die het accountantskantoor moet overhandigen betreft de tegoeden van klanten van MF Global, zo meldt persbureau Bloomberg. Volgens de toezichthouders is 633 miljoen dollar hiervan zoek. Dit is 11,6 procent van het bedrag dat MF Global afgeschermd moest houden omdat het geld van klanten betreft. 

Het handelshuis raakte in de problemen nadat het, aangetrokken door de aantrekkelijke rentes, voor 6,3 miljard dollar obligaties van Europese probleemlanden had gekocht. Kredietbeoordelaars verlaagden daarop echter de rating van MF Global en beleggers lieten het handelshuis vallen. 

MF Global-ceo Jon Corzine, voormalig topman van Goldman Sachs, heeft naar aanleiding van het faillissement zijn functie neergelegd. Een reddingspoging in de vorm van een overname stootte af op de verdwenen klanttegoeden. Het faillissement is het op zeven na grootste in de Amerikaanse geschiedenis. 

Naast PwC moeten ook Corzine en andere bestuurders van MF Global informatie aanleveren met betrekking tot de verdwenen klanttegoeden. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar JPMorgan Chase, waar de ontbrekende tegoeden zich zouden bevinden. 

In Engeland moet PwC zich binnenkort als accountant van JP Morgan Securities ook verantwoorden in verband met de afscherming van klanttegoeden. Het kantoor stelde voor de bank de 'client asset returns'-rapportages aan de toezichthouder op. Op 28 november staat een hoorzitting in de zaak voor de Britse Accountancy and Actuarial Discipline Board gepland.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.