Nieuws

Eumedion onderschrijft analyse initiatiefnota-Plasterk

Veranderingen in de accountantsprofessie zijn nodig. Dit schrijft Eumedion vandaag in haar brief aan minister De Jager van Financiën, waarin de belangenbehartiger van institutionele beleggers op het gebied van corporate governance een reactie geeft op de initiatiefnota van PvdA-kamerlid Plasterk over de accountancy na de crisis.

Eumedion is het met Plasterk eens dat de voorstellen in het Plan van Aanpak van de NBA nuttig zijn en snel ter hand moeten worden genomen. Eumedion kan zich ook voorstellen dat het kabinet Plasterk' suggestie overneemt om de financiële toezichthouders een rol te geven bij de benoeming van de externe accountant van een grote financiële instelling. 

Eumedion toont zich in de brief verder voorstander van een minder rigide scheiding tussen het AFM-toezicht op de financiële verslaggeving en het AFM-toezicht op accountantsorganisaties. Nu bestaan tussen deze toezichtsdomeinen binnen de AFM nog zogenaamde Chinese walls. Eumedion vindt het onwenselijk dat als het team dat toezicht houdt op accountantsorganisaties in het toezicht stuit op materiële onregelmatigheden in de jaarrekening van een onderneming, het team dat specifiek toezicht houdt op financiële verslaggeving hierover niet mag informeren. Eumedion bepleit een 'doorgeefluik' in deze muren. 

Eumedion neemt in de brief afstand van Plasterk' voorstellen om een onderneming te verplichten elke zes jaar van accountantskantoor te wisselen en om de combinatie van advies- en controlewerkzaamheden door hetzelfde accountantskantoor te verbieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.