Nieuws

Eerste exemplaar prijswinnend ‘accountantsboek’ gepresenteerd

Vanmiddag is in Haarlem het eerste gedrukte exemplaar gepresenteerd van de spannende roman Struikelbank van registeraccountant en ex-KPMG-partner Sybren Kalkman. Kalkman kreeg voor het manuscript eerder de Haarlemse Debuutprijs.

PvdA-prominent en politiek commentator Felix Rottenberg overhandigde het eerste exemplaar in de zestiende eeuwse Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem en omstreken.

Op 30 oktober 2011 ontving Kalkman voor zijn manuscript al de Haarlemse Debuutprijs 2011 uit handen van burgemeester Bernt Schneiders. De wedstrijd is een initiatief van Kunstenaarssociëteit Nieuw Teisterbant en de Bibliotheek Haarlem en bedoeld voor aanstormend schrijftalent uit Haarlem en omstreken.

Kalkman, met 67 jaar een al wat ouder 'aanstormend talent', concurreerde om de prijs met vijftien andere manuscripten. De vandaag gepresenteerde gedrukte versie - publicatie van het boek is onderdeel van de prijs - zal later dit jaar worden gevolgd door een landelijke editie bij een commerciële uitgever.

Kalkman is onder meer medeauteur van het bekende rapport 'De accountant, morgen?', een studie van de NIVRA-commissie Toekomst Verkenning uit 1971. Struikelbank is, anders dan de 'debuutprijs' doet vermoeden, inmiddels zijn vierde fictieboek.

Struikelbank speelt tegen de achtergrond van de kredietcrisis. Hoofdpersoon is de net gepensioneerde accountant Rob van Dam, die zich vastbijt in een aantal verdachte financiële kwesties bij een fictieve Nederlandse bank en op onderzoek uitgaat. Aan het eind van het boek moet de bank internet afsluiten, wat leidt tot een bankrun en een ware volksopstand.

Kalkman zelf over Struikelbank:

"De basis van het verhaal bestaat uit drie aan de werkelijkheid ontleende gevallen waarin een denkbeeldige Nederlandse bank over de ethische schreef gaat. Ik ben verbaasd dat in de werkelijkheid de slachtoffers dat vrij gelaten over zich heen laten gaan. In mijn verhaal gedragen ze zich strijdlustiger, en ook gewelddadiger. De spanning in het boek zit dus voor een groot deel in de vraag of de slachtoffers hun zin krijgen."

"Het boek brengt in beeld hoe mensen bij hun beslissingen uitgaan van hun eigen referentiekader en dus te goeder trouw tot iets kunnen komen dat in de ogen van anderen en achteraf, in het licht van nieuwe omstandigheden, volkomen onaanvaardbaar is. Het gaat daarbij ook over de vraag hoe ver integriteit reikt. Waardoor komt het dat de grens van wat je bereid bent om te doen zo gemakkelijk opschuift? En hoe komt het dat mensen zo weinig verweer hebben tegenover deskundigen en hun beslissingen baseren op wat ze graag willen in plaats van goede waarneming en analyse?"

Het boek zit volgens Kalkman "wat tussen genres in". Hoewel het spannende verhaal voorop staat, is de diepgang waarmee de kredietcrisis aan de orde komt voor een thriller ongebruikelijk. "Ik wilde de dilemma's die tot de kredietcrisis hebben geleid helder en invoelbaar maken. Ik heb dus veel non-fictie verpakt in het verhaal, in de hoop dat daarmee een boek zou ontstaan dat overtuigender en meeslepender is dan de meeste non-fictie boeken die over de crisis zijn geschreven."

De vandaag gepresenteerde versie is te bestellen is via sybrenkalkman@quicknet.nl. Zie voor een interview met Kalkman de rubriek Spotlight in het volgende week te verschijnen januari/februarinummer van Accountant.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.