Nieuws

Jules Muis toezichthouder Europees noodfonds ESM

Jules Muis is benoemd tot lid van de vijfkoppige board of auditors van het Europese noodfonds ESM (European Stability Mechanism).

In oktober 2011 pleitten de nationale rekenkamers van de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Rekenkamer met succes voor het instellen van een zogenaamde 'board of auditors' bij het ESM. In het op 2 februari 2012 ondertekende definitieve verdrag is daarin voorzien.

Het ESM omvat voor in totaal 700 miljard euro aan garanties door eurolanden. Nederland draagt bij voor circa 40 miljard euro.

De vijf leden tellende board of auditors moet toezien op de transparantie, rechtmatigheid en doelmatigheid bij de besteding van de ESM-gelden en krijgt volledige toegang tot alle ESM-documenten en rapporten.

De board of auditors (Article 30) is een van drie organen binnen de toezichtstructuur van het ESM, die verder bestaat uit een internal audit department en de financiële audit door een externe accountant.

Twee van de vijf leden van de board of auditors komen (roulerend) van nationale rekenkamers. In deze eerste termijn zijn dat die van Luxemburg (waar het ESM-fonds is gevestigd) en Duitsland. Een derde zetel wordt vervuld door de Europese Rekenkamer. Daarnaast zijn er twee door nationale ministeries van Financiën voorgedragen onafhankelijke leden, van wie Muis er een is.

Registeraccountant Jules Muis (1943) heeft vanaf 1965 overwegend gewerkt als openbaar accountant in de internationale accountantspraktijk van (de voorlopers van) Ernst & Young.

Hij was tevens secretary-general van Union Eur'Audit, assistant-controller bij Time-Life en beginnend intern accountant bij Philips.

In 1991 was hij voorzitter van het bestuur van het NIVRA.

In 1995 verliet hij het openbare accountantsberoep en was hij vervolgens vice-president en controller van de Wereldbank (1995-2000) en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie (2001-2004).

Vanaf de start van Accountant.nl in oktober 2007 schreef Muis een veelgelezen weblog op deze site. De huidige benoeming ziet hij als een mooie aanleiding om na die vijf jaar zijn vaste bijdragen op deze site te beëindigen. "Het past in mijn loopbaan om ongeveer elke vijf jaar een nieuwe draai aan mijn werk te geven."

In zijn afscheidsblog 'So Long' benadrukt hij echter dat in deze digitale tijd de deelname aan het publieke debat voor iedereen openstaat, "oud-bloggers niet uitgezonderd".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.