Nieuws

Ex-accountant Amarantis wordt zelfstandig consultant

Elbert Dijkgraaf, voormalig controlerend accountant van scholengroep Amarantis, is eind november vertrokken bij Deloitte en voor zichzelf begonnen als consultant voor organisaties in de semi-publieke sector, waaronder scholen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Dijkgraaf was 26 jaar werkzaam bij Deloitte, waarvan de laatste tien jaar als senior partner. Een groot deel van zijn klantenportefeuille bestond uit grote onderwijsinstellingen, waaronder de Amarantis Onderwijsgroep. 

Op de vraag van het Onderwijsblad van de AOb of hij moest opstappen vanwege het vorige week verschenen onderzoeksrapport naar de ondergang van Amarantis, waarin ook kritiek werd geuit op de rol van de accountant, antwoord Dijkgraaf dat dat niet het geval is. "Ik heb drie jaar geleden al aangegeven voor mezelf te willen beginnen, maar toen heeft de raad van bestuur van Deloitte me gevraagd te blijven. In juni al heb ik besloten de stap alsnog te zetten." 

Over het Amarantis wil hij geen uitspraken doen, omdat de woordvoering hierover bij Deloitte ligt. 

Dijkgraaf gaat zich nu toeleggen op advisering van semi-publieke instellingen. Accountantscontrole zal hij niet meer doen. "Als ik kijk naar alle regelgeving die daarbij geldt, dan kost me dat meer energie en tijd dan dat het me iets oplevert." 

Dijkgraaf is sinds 2007 lid van de raad van advies van de Vereniging van toezichthouders in onderwijsinstellingen (VTOI). In een onlangs uitgebrachte extra nieuwsbrief van die organisatie schrijft hij een stuk met tips voor toezichthouders om grip te krijgen op de financiële huishouding. 

Op de vraag van het Onderwijsblad of dat "niet een beetje ongelukkig" is antwoordt Dijkgraaf dat hij hierin geen probleem ziet. "Het gaat niet over specifieke casussen. Amarantis en andere voorbeelden vormden alleen een aanleiding." 

In april 2010 schreef Dijkgraaf samen met Amarantis-bestuurder René s'Jacob in 'de Accountant' het artikel 'Vermogensbeheer bij onderwijsinstellingen'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.