Nieuws

Kantoren ondertekenen Code Accountantsorganisaties

Elf accountantskantoren hebben de Code Accountantsorganisaties ondertekend. De nieuwe code heeft tot doel het publieke belang van de accountantsverklaring beter in de bedrijfsvoering te borgen. Dit vereist intern toezicht door onafhankelijke derden en een verbetering van de externe verantwoording.

De code verplicht onder andere tot instelling van een commissie Publiek Belang, die in meerderheid bestaat uit onafhankelijke derden. Deze commissie ziet toe op de manier waarop de accountantsorganisatie het publieke belang waarborgt. 

Ook moet het bestuur van de accountantsorganisatie er voor zorgen dat beter wordt gecommuniceerd met interne en externe partijen. In hun transparantieverslag of jaarverslag moeten kantoren melden hoe de code wordt nageleefd en wat de uitkomsten zijn van interne en externe reviews en de daarop genomen maatregelen. Bovendien moet het aantal ontvangen meldingen en klachten worden vermeld. Ook moeten de bevindingen van de commissie Publiek Belang in het verslag worden weergegeven. 

De nieuwe code is bedoeld voor accountantsorganisaties die een vergunning hebben van de AFM om oob's (organisaties van openbaar belang) te mogen controleren. 

De Code Accountantsorganisaties komt voort uit het eerder door de NBA gepresenteerde Plan van Aanpak voor accountants, waarmee werd gereageerd op recente kritiek op het accountantsberoep. Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het tweede land in Europa dat een dergelijke code invoert. De code is tijdens de ledenvergadering van de NBA door elf van de dertien  accountantsorganisaties met een oob-vergunning ondertekend.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.