Nieuws

Accountant Rihanna verwerpt beschuldigingen

R&B-ster Rihanna bakkeleit al een tijdje met haar voormalig accountantskantoor. In een aanklacht beschuldigde ze het kantoor en twee individuele accountants een maand geleden van mismanagement en ander wanpresteren. Een entertainment site die de stukken van het accountantskantoor onder ogen kreeg, meldt nu dat volgens het accountantskantoor Rihanna's eigen "financial action or inaction" de oorzaak is.

Soms heb je dat, dan ligt een vermaard popster in de clinch met zijn of haar accountantskantoor of administrateur. Dit keer is het een artiest van iets bescheidener artistieke proporties, maar toch: R&B-ster Rihanna is naar de huidige maatstaven geen 'kleintje'. En de zaak lijkt serieus. Zo serieus dat zelfs de Wall Street Journal er vorige maand een uitgebreid bericht aan wijdde

Rihanna, doorgaans meer in het nieuws vanwege relationele perikelen, iets te enthousiast getwitter en al te wulpse speelpakjes, beschuldigt haar voormalige accountantskantoor Berdon LLP van mismanagement van haar financiën, hetgeen haar tijdens haar 'Last Girl on Earth' tour (2010) miljoenen dollars zou hebben gekost. 

Ze heeft het kantoor en de twee accountants die haar bijstonden formeel aangeklaagd bij het federale hof in Manhattan en eist schadevergoeding. Het miljoenenverlies bij Tourihanna, de door Berdon speciaal voor de tour opgerichte firma, zou behalve door mismanagement ook zijn geleden door "other acts and omissions" van het accountantskantoor. 

De gedeponeerde aanklacht portretteert de oorspronkelijk uit Barbados afkomstige zangeres als "financiële amateur" die tijdens haar carrière haar accountants veel vertrouwen heeft gegeven. 

Een van de beschuldigingen is dat Berdon LLP en de twee accountants die zich bezighielden met het managen van haar financiën, daarvoor werden betaald op commissiebasis, afhankelijk van haar bruto verdiensten. De aanklacht beschrijft deze praktijk als "niet standaard" voor de accountingsector en bovendien "exorbitant en excessief". Bovendien zou het kantoor "bepaalde feiten" voor haar hebben achtergehouden die anders meteen reden zouden zijn geweest het kantoor de laan uit te sturen. 

Ook beschuldigt de aanklacht het kantoor van "poor recordkeeping" waardoor haar inkomsten en uitgaven niet goed werden bijgehouden en waardoor is gefaald in de opdracht haar "personal net worth and long-term wealth" te maximeren. 

Het accountantskantoor schijnt inmiddels ook te hebben gereageerd. De entertainmentsite TMZ claimt de stukken van Berdon te hebben gezien. En u verwachtte het al: de beschuldigingen zijn 'onzin', vindt Berdon. En voor zover ze wel kloppen, bijvoorbeeld dat over commissiebetaling, heeft Rihanna het aan zichzelf te wijten. De overeenkomst waarin die betalingsvorm werd afgesproken, is volgens het kantoor door de zingende twitteraarster zelf ondertekend.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.